“Tο Moskva δεν επλήγη από Neptune”: Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο σε ΗΠΑ – Μιλά για “παγκόσμιες συνέπειες”

Ρηματική διακοίνωση δύο σελίδων απέστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Η Ρωσία προειδοποιεί για πρώτη φορά ευθέως την Ουάσιγντκον για «απρόβλεπτες συνέπειες» αν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού “Moskva”.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ενημερώθηκε στη διάρκεια της νύχτας για την απώλεια του πλοίου.

Ο Πούτιν ήταν «έξαλλος» με τρόπο «που δεν τον έχουμε ξαναδεί», ανέφεραν ρωσικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ρώσοι αξιωματούχοι του είπαν ότι δεν έπληξε το ρωσικό καταδρομικό ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος Neptune σημειώνοντας πως η επίθεση έγινε με “ΝΑΤΟϊκά όπλα” “φωτογραφίζοντας” τους Βρετανούς πίσω από την επίθεση. (Harpoon;)

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλοι οι Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν πως η “ιστορία με τον Neptune δεν πείθει. Είναι αδύνατον ο πύραυλος αυτός να προκάλεσε τέτοια κολοσιαία ζημιά στο Moskva”.

Ρωσία σε ΗΠΑ: “Aπρόβλεπτες συνέπειες”

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν “απρόβλεπτες συνέπειες” αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Η ρωσική διπλωματική διακοίνωση είναι δύο σελίδων. Το ρωσικό έγγραφο εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

“Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Washington Post, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Προχθές, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.

Ρωσικά ΜΜΕ: ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση

 «H επίθεση στο καταδρομικό Moskva ήταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη κοινή επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των δυτικών χωρών. Εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμμετείχαν στρατιωτικοί από τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι Βρετανοί «υποστήριξαν» τεχνικά την επίθεση με πυραύλους. Καναδοί και Αυστραλοί επίσης συμμετείχαν. Δεν υπάρχει κανένας Neptune. Αυτά τα συντηρούν κάποιοι για να ενθαρρύνουν τους Ουκρανούς και να ενισχύσουν τον Ποροσένκο υπό την ηγεσία του οποίου κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος αντιπλοϊκός πύραυλος.

Είναι φανερό πως περίμεναν να υπάρχει άσχημος καιρός στην περιοχή για να εξαπολύσουν την επίθεση. Περίμεναν να εκδηλωθεί σφοδρή καταιγίδα έτσι ώστε να μην πλησιάσουν εύκολα άλλα πλοία του ρωσικού Ναυτικού και να βοηθήσουν.

Φαίνεται ότι δεν ήθελαν ούτε επιζώντες.

Λένε ότι πετούσαν στην περιοχή Global Hawk της USAF και RC 135 για την καθοδήγηση του Neptune. Έτσι και αλλιώς από το έδαφος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας επιτηρούν 24 ώρες το 24ωρο την περιοχή.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν θα μπορούσε να γίνει η επίθεση χωρίς Βρετανούς ειδικούς.

Είναι αλήθεια ότι δεν αρκεί να χτυπήσεις το πλοίο, πρέπει να χτυπήσεις τις αποθήκες για να προκαλέσεις τόσο μεγάλη έκρηξη.

Τα Bayraktar δύσκολα θα πετούσαν στην περιοχή λόγω του κακού καιρού. Δεν πετούν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας”… καταλήγουν.

«Είναι μία απώλεια ισχυρής συμβολικής αξίας», σύμφωνα με τον απόστρατο ναύαρχο Πασκάλ Οσέρ, γενικό διευθυντή του Institut méditerranéen des hautes études stratégiques (FMES).

Ένα πολεμικό πλοίο σαν το Moskva έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την μάχη και έπειτα από ένα ή περισσότερα πλήγματα και ξέρει να διαχειρίζεται μία πυρκαγιά, τον εφιάλτη των πολεμικών πλοίων. «Πρόκειται για ένα πλοίο 12.000 τόνων, που βυθίστηκε σε 12 ώρες (…). Αυτό δεν προβλέπεται», προσθέτει.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση