Τί έλεγε ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης γιά το Παλαιό Ημερολόγιο…

Ο λόγος τού μακαριστού πλέον αγωνιστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη έχει πάντα μία ιδιάζουσα βαρύτητα…

EΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά ήταν η στάση του μακαριστού γέροντα Αυγουστίνου έναντι των Παλαιοημερολογιτών. Άκουσα σήμερα τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση Παλαιοημερολογιτών https://www.youtube.com/watch?v=cVRejxfbK9o. Άλλοτε βρήκα την πληροφορία πως μεσολάβησε μεταξύ Εκκλησίας και Παλαιοημερολογιτών για την ενσωμάτωσή τους σε αυτήν. Αναγνώριζε έγκυρα μυστήρια στις τάξεις των Παλαιοημερολογιτών; Ευχαριστώ.

Επειδή την απορία αυτή θα την έχουν και άλλοι αναγνώστες, θα απαντήσουμε σέ όλους.

 

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…


Ο π. Αυγουστίνος αγαπούσε τους Παλαιοημερολογίτες και τους υπερασπίζονταν, όταν τους κατεδίωκε άγρια η πολιτεία, με την έγκριση κάποιων ιεραρχών.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όπως φαίνεται και από την ομιλία που ακούσατε, δεν ήταν βέβαια από εκείνους τους ιεράρχες.

Ο Γέροντας κατηγορούσε την βιασύνη που υπέδειξε η τότε διοικούσα Εκκλησία, για να δεχθεί το νέο ημερολόγιο, που δημιούργησε το σχίσμα στην Εκκλησία.

Δεν θεωρούσε όμως το ημερολόγιο (παλαιό ή νέο) ως δογματικό θέμα, που να εξαρτάται η σωτηρία μας.

Ανέφερε μάλιστα και παραδείγματα, που η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αλλάζει και την ημέρα της εορτής του αγίου, όταν συμπίπτει μια μεγάλη δεσποτική εορτή. Η εορτη π. χ. του ιερού Χρυσοστόμου είναι στις 14 Σεπτεμβρίου και η Εκκλησία την μετέθεσε στις 13 Νοεμβρίου. Η εορτή των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων εορτάζονταν την ίδια μέρα και η Εκκλησία την χώρισε…
Αγαπούσε και υπερασπίζονταν ο π. Αυγουστίνος τους αγνούς Παλαιοημερολογίτας που ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν για το Χριστό. Έβλεπε τους άμισθους ιερείς των Παλαιοημερολογιτών (που είχαν κανονική χειροτονία), πιο ελεύθερους για να υπερασπιστούν την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ.

Κρατούσε ο Γέροντας αγωνιστής ιεράρχης στο παλαιοημερολογικό ζήτημα την ίδια στάση με τον πνευματικό του πατέρα, τον άγιο ηγούμενο της Λογγοβάρδας τον π. Φιλόθεο Ζερβάκο.
Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης αγαπούσε και υπερασπίζονταν τα δίκαια των παλαιημερολογιτών, αλλά έδινε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εγκυρότητα της χειροτονίας των.

Δεν ήθελε ο οποιοσδήποτε απατεώνας να εξαπατήση τον απλό Ορθόδοξο Χριστιανό.
Στη Φλώρινα όταν έγινε Μητροπολίτης βρήκε έναν μικρό ναό των Παλαιοημερολογιτών. Εξυπηρετούσε τους ελάχιστους παλαιοημερολογίτας ένας ιερέας που δεν ήταν από τη Φλώρινα.

Δεν του έφερνε κανένα εμπόδιο, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν, να ξέρει άν έχει κανονική χειροτονία.

Πριν από 50 χρόνια τον πλησίασε κάποιος νέος και τον ρώτησε, αν η Εξομολόγηση που έκανε από μικρός σε παλαιοημερολογίτη ιερέα ήταν άκυρη. Και ο π. Αυγουστίνος για να του απαντήσει, του είπε να ρωτήσει ποιός Επίσκοπος τον χειροτόνησε ιερέα.

Όταν το έμαθε, το είπε στον π. Αυγουστίνο και εκείνος του απήντησε ότι· η εξομολόγηση του ήταν έγκυρη, γιατί ο Πνευματικός του είχε κανονική χειροτονία.

Ο Μητροπολιτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος προσπάθησε επανειλημμένως να συμφιλιώσει και να ενώσει τις μεγάλες παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών. Πήγε και ως απεσταλμένος της διοικούσας Εκκλησίας για να συζητήσει μαζί τους και να βρουν κάποια λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα, αλλά δεν έγινε τίποτε.

Σήμερα όχι 5, όχι 10 παρατάξεις και αντίστοιχους αρχιεπισκόπους έχουν οι παλιοημερολογίτες, αλλά πολλαπλάσιους πού μάλιστα αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους…

Ποιός απ’  όλους όμως  έχει δίκαιο;

Το διαίρει και βασίλευε σύνθημα του διαβόλου, εβασίλευσε και στις τάξεις των παλαιοημερολογιτών. Ο κάθε φιλόδοξος παλαιοημερολογίτης ιερομόναχος μπορεί να κάνει διάσπασή μιας παρατάξεως, με μιά ανόητη δικαιολογία και να γίνει αρχιεπίσκοπος.

Αν οι παλαιοημερολογίτες ενώνονταν και έκαναν κάθαρση στον κλήρο, θα μπορούσαμε και εμείς οι Νεοημερολογίτες σ’  αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που προδίδεται η Ορθοδοξία, να καταφύγουμε σ’  αυτούς και να δώσουμε τη μάχη εναντίον των σκοτεινών δυνάμεων !

Αλλά, δυστυχώς, μας στέρησαν αυτή την χαρά με τις διαιρέσεις τους οι παλαιοημερολογίτες.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

http://www.augoustinoskantiotis.gr/?p=43910#more-43910

kivotoshelp.gr

Αφήστε μια απάντηση