Εγώ, παιδί μου, δεν έχω ψωμί, ο Χριστός έχει.

Να κάνεις μια εικόνα του Χριστού, της Παναγίας, του Προδρόμου, να έχεις και τον Άγιο του παιδιού σου. Και όταν το παιδί σηκώνεται από τον ύπνο και σου γυρεύει ψωμί, να το βάλεις μπροστά στην εικόνα του Χριστού και να του πεις:

– Εγώ, παιδί μου, δεν έχω ψωμί, ο Χριστός έχει. Σήκω να κάνεις τον σταυρό σου, να παρακαλέσουμε τον Άγιο σου να παρακαλέσει τον Χριστό να σου το δώσει.

Και έτσι το παιδί παρακινείται για την αγάπη του ψωμιού, μόλις ξυπνά, να βλέπει τον Άγιόν του. Βλέποντας τότε ο διάβολος το παιδί, πως έχει την ελπίδα του στον Χριστό και στον Άγιόν του, κατακαίγεται και φεύγει. Έτσι να συνηθίζετε τα παιδιά σας, να τα παιδεύετε από μικρά, για να συνηθίζουν στον καλό δρόμο.

Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

«Ὁ τρώγων μου τὴν σάρκα καὶ πίνων μου τὸ αἷμα ἐν ἐμοί μένει κἀγώ ἐν αὐτῷ» (Ιωαν. Στ’, 54).

Αυτός που τρώγει την Σάρκα μου και πίνει το Αίμα μου μένει σε εμένα κι εγώ σε αυτόν. Αυτό γίνεται οσάκις κοινωνήσουμε. Εάν δεν πάρουμε υλική τροφή, αρχίζει ο οργανισμός να πέφτει, να χάνει δυνάμεις, να παθαίνει καθίζηση και να δημιουργείται ένα πρόσφορο έδαφος αναπτύξεως μικροβίων και ασθένειας.

Έτσι συμβαίνει και με τον ψυχικό μας οργανισμό. Ο χριστιανός που δεν παίρνει μέσα του την Αγία Τροφή από το Άγιον Ποτήριον, που δεν τρώγει την Σάρκα του Υιού του ανθρώπου και δεν πίνει το Αίμα Του, αυτός δεν τρέφεται κανονικά, και αρχίζει ο ψυχικός οργανισμός να καταπίπτει, τα μικρόβια της αμαρτίας να υπερισχύουν και να απειλούν την πνευματική υγεία της ψυχής του.

Γέροντος Εφραίμ Αριζονίτη

 

Αφήστε μια απάντηση