Διπλωματικός πυρετός για επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα σιτηρά – Τι λέει η Μόσχα και η μεσολάβηση Τουρκίας

Η απάντηση της Ρωσίας και η διεθνής κινητοποίηση υπό το φόβο επισιτιστικής κρίσης

Πυρετό διπλωματικών επαφών και πανικό στη Δύση έχει προκαλέσει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά  το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.καθώς επαπειλείται παγκόσμια διατροφική κρίση.
Πληθαίνουν οι εκκλήσεις από την ΕΕ, των ΟΗΕ αλλά και το ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της απρόσκοπτής ροής των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα αποδίδει την ευθύνη για την αναστολή της συμφωνία στις ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σεβαστούπολη οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση Βρετανών πρακτόρων.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία αναλαμβάνει διαμασολαβητικό ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης, καθως σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπυργείου Άμυνας ο Hulusi Akar επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του και άλλους Ρώσους αξινωματούχους.
Η Μόσχα απάντησε το απόγευμα της Κυριακής (30/10/2022) και θέτει τους όρους της για την επιστροφή της στη συμφωνία.

Ρωσία: Μόνο τότε θα επιστρέψουμε στη συμφωνία

Η Ρωσία απάντησε το απόγευμα της Κυριακής (30/10/2022) στις εκκλήσεις για επιστροφή της στη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά και θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της.
Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την πιθανότητα επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία σιτηρών μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι συνθήκες της επίθεσης στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα νερά της Σεβαστούπολης, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrey Rudenko, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.
Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε την επίθεση «πλήρως ντροπιαστική» που παραβίασε όλες τις συμφωνίες που επετεύχθησαν.
«Ως εκ τούτου, πιθανότατα, μόνο αφού γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, οι λεπτομέρειες, μετά από αυτό θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», είπε.
Ο Rudenko, υπενθύμισε επίσης ότι η Μόσχα είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει αυτό το πρόβλημα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 29/10 την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία σιτηρών του ΟΗΕ, η οποία εξασφάλιζε την εξαγωγή προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στα νερά της Σεβαστούπολης.

Αγώνας δρόμου για ΕΕ και ΟΗΕ

Νωρίτερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell , συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αntonio Guterres για τις εξελίξεις στην προσφορά σιτηρών και τον συντονισμό των ενεργειών για τη διασφάλιση της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία.
«Επικοινώνησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για να συζητήσουμε τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και να συντονίσουμε τις ενέργειες για να διασφαλίσουμε την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία», έγραψε ο Borrell στον λογαριασμό του στο Twitter.
Εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης ο Guterres ανέβαλε την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι λόγω της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στην Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Stephane Dujarric.
«Αποφάσισε να αναβάλει την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι για μια μέρα, προκειμένου να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα», είπε ο Dujarric, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση γύρω από την «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας».

Διαμεσολάβηση Akar (Τουρκία)  – Οι συνομιλίες με Ρώσους αξωματούχους

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο για την απρόσκοπτη προσφορά των ουκρανικών σιτηρών, μια συμφωνία που θεωρείται κρίσιμη για τον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar μιλούσε με Ρώσους ανώτατους αξιωματούχους, υπενθυμίζοντάς τους ότι η πρωτοβουλία αυτή για τις εξαγωγές σιτηρών, με την οποία έχουν αποσταλεί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων από τον Αύγουστο, είναι «για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι η κρίση μπορούν να επιλυθεί με καλή θέληση και διάλογο».
Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επέκριναν τη συμφωνία εξαγωγών πριν από την προθεσμία ανανέωσης της 19ης Νοεμβρίου, και η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καθυστερεί την πρόοδο των διαδικασιών για τη διασφάλιση διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης για να ενισχυθεί η αλυσίδα εφοδιασμού στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.
Εάν ο διάδρομος παραμείνει κλειστός, θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας τη διατροφική και εκτινάσοντας τις τιμές των τροφίμων
Τα εξερχόμενα φορτία με σιτηρά που έχουν ήδη φτάσει στην Κωνσταντινούπολη επιθεωρούνται την Κυριακή και τη Δευτέρα (30-31/10), αλλά προς το παρόν δεν θα αποπλεύσουν νέα πλοία με φορτία σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα, ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι φορτώθηκε ένα φορτίο σιταριού 40.000 τόνων που αγοράστηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και με προορισμό την Αιθιοπία, αλλά δεν μπορούσε να φύγει από το λιμάνι – επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο διάδρομός είναι κλειστός.

Η έκκληση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να επιστρέψει αμέσως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Vladimir) Putin πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu .
«Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας.
«Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Ρωσία κατά Ουκρανίας

Η «συμφωνία για τα σιτηρά» ανεστάλη με την ευθύνη του ίδιου του Κιέβου, το οποίο χειραγωγήθηκε από Βρετανούς πράκτορες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022.
«Η συμφωνία για τα σιτηρά ματαιώθηκε από τον Zelensky και τους τρομοκράτες του, στους οποίους ηγούνται Βρετανοί πράκτορες, προκειμένου να δώσουν τροφή στα σενάρια για πυρηνικό εκβιασμό», έγραψε στο κανάλι Telegram, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba ότι η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να εμποδίζει τις προμήθειες σιτηρών και στοχεύει στην πρόκληση επισιτιστικής κρίση.
Η Zakharova τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με έως και 500.000 τόνους από τα σιτηρά και τα λιπάσματά της δωρεάν.

Η απληστία των Ουκρανών

«Το καθεστώς του Κιέβου, είναι άπληστο να δώσει τα πάντα σε όλους, ακόμη και όταν οι άλλοι δίνουν σε άλλους», πρόσθεσε.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή στις εξαγωγές προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στα ύδατα της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.
Το Κίεβο, σύμφωνα με τη Μόσχα πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά πλοία που βρίσκονταν στο εξωτερικό και το εσωτερικό οδόστρωμα της βάσης της Σεβαστούπολης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προετοιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του ουκρανικού 73ου Ειδικού Κέντρου Θαλάσσιων Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση Βρετανών πρακτόρων.

Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC): Καμία κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα δεν έχει επικυρωθεί για τη σημερινή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.
«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», τονίζει το κέντρο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας , που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε ρωσικά πλοία.
Το JCC, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία για τις «ανησυχίες της για την ασφάλεια των φορτηγών» και τις διαβίβασε στην ουκρανική και την τουρκική αντιπροσωπεία.
«Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρωτοβουλία για τα δημητριακά στη Μαύρη Θάλασσα, Amir Abdalla, ενημερώθηκε σήμερα (29 Οκτωβρίου) από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο JCC για τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια κίνησης των εμπορικών πλοίων», σημειώνει το JCC, προσθέτοντας πως «επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο JCC (σε αυτές τις ανησυχίες)».
Πάντως, από τις αρχές του μήνα, ο αργός ρυθμός των επιθεωρήσεων επικρίθηκε από την Ουκρανία που κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τις παρακωλύει.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, επέτρεψε την εξαγωγή από τα ουκρανικά λιμάνια τουλάχιστον 9 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το JCC.

Οι συνέπειες για την αγορά

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών ελαίων στον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της γίνεται μέσω θαλάσσης.
Ακόμη και πριν από την τελευταία κίνηση της Ρωσίας, πολλεί εισαγωγείς τροφίμων δυσκολεύονται να πληρώσουν για αγορές λόγω του ακριβότετο δολαρίου και των τδημοσιονομικών προβλήμάτων.
Ο διάδρομος σιτηρών είχε σημαντικό ντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες από τότε που άνοιξε πριν από τρεις μήνες
Η Ουκρανία έχει αποστείλει περίπου 9,3 εκατομμύρια τόνους αγαθών και οι τιμές για το καλαμπόκι και το σιτάρι έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ωστόσο, οι εξαγωγείς  έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες για το μεγάλο μεταφορικό ανεκτέλεστο πλοίων που περιμένουν να προχωρήσει η επιθεώρηση.
Εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών περιμένουν στη θάλασσα και στα λιμάνια — 176 πλοία με περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους φορτίου έχουν συσσωρευτεί στον διάδρομο των σιτηρών,
 Η συμφωνία, απαιτεί την επιθεώρηση όλων των πλοίων πριν από την είσοδο ή την έξοδο από τα ουκρανικά λιμάνια.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση