Πρώην γενικός ελεγκτής Βατικανού: Είναι φωλιά φιδιών, με ανάγκασαν να φύγω επειδή έψαχνα βαθιά

Οπρώην επικεφαλής ελεγκτής του Βατικανού, Λίμπερο Μιλόνε (Libero Milone), λέει ότι δέχθηκε επιδρομή από χωροφύλακες τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία κατηγορήθηκε για κατασκοπεία κορυφαίων καρδιναλίων του Βατικανού.

«Τώρα πρέπει να ομολογήσεις», απαίτησαν, σύμφωνα με τον Μιλόνε, ο οποίος λέει ότι υπέγραψε έγγραφα παραίτησης αντί για καταδίκη σε μια φυλακή του Βατικανού, αναφέρουν οι NY Times.

Από την ανατροπή του, το Βατικανό, το οποίο μαστίζεται από οικονομικά (και άλλα) σκάνδαλα εδώ και δεκαετίες, προσπάθησε να καθαρίσει την πράξη του. Ο καρδινάλιος Giovanni Angelo Becciu, που ο Μιλόνε κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε (και, πιστεύει ο Μιλόνε, ήταν πίσω από την εκδίωξή του), απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον Πάπα Φραγκίσκο και τώρα δικάζεται στο Βατικανό για υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας, σε μια σύνδεση με μια σκιερή συμφωνία ακίνητης περιουσίας στο Λονδίνο 135 εκατομμυρίων δολαρίων

Ωστόσο, ο Μιλόνε επανήλθε στο προσκήνιο αφού το Βατικανό άνοιξε εκ νέου μια ποινική έρευνα εναντίον του σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσουν να φύγει μετά την κατάθεση μήνυσης κατά της Γραμματείας Εξωτερικών του Βατικανού, του ισχυρότερου τμήματός του και του τρέχοντος γενικού ελεγκτή.

«Όλα αυτά τα θέματα αναφέρθηκαν στον Πάπα. Δεν κατασκόπευα. Έκανα τη δουλειά μου», είπε. «Δεν ήξερα ότι θα έβρισκα καρδινάλιους να βάζουν χρήματα στην τσέπη τους, αλλά τα βρήκα. Και του το είπα», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο κ. Μιλόνε, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deloitte & Touche Ιταλίας, και ένας συνάδελφος ελεγκτής, ο Φερούτσιο Πανίσο (Ferruccio Panicco), ο οποίος κατηγορεί το Βατικανό ότι συνέβαλε στην πρόοδο του καρκίνου του προστάτη του και περιόρισε τη διάρκεια της ζωής του με κατάσχεση και παρακράτηση των ιατρικών του αρχείων, ζητούν αποζημίωση περίπου εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Λένε ότι το Βατικανό έλυσε άδικα τα συμβόλαιά τους, πλήγωσε την επαγγελματική τους φήμη και ουσιαστικά τους έβαλε στη μαύρη λίστα στην Ιταλία, όπου, ο κ. Μιλόνε είπε, «Δεν μπορείτε να διασχίσετε το Βατικανό».

Σύμφωνα με την αγωγή του Μιλόνε, το Βατικανό είναι μια «φωλιά οχιάς» οικονομικών αδικημάτων, υποκρισίας και «βασιλείας τρόμου» από εσωτερικούς κατασκόπους στους χωροφύλακες. Επιπλέον, η καταγγελία σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι του Βατικανού πλουτίζουν ή καταχρώνται κεφάλαια για να αναβαθμίσουν τα διαμερίσματά τους.

Ο Μιλόνε λέει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε από την απαίτηση προσωπικών παρουσιάσεων PowerPoint σχετικά με τα ευρήματά του, στο να τον αγνόησει όταν η γραφειοκρατία του Βατικανού «δηλητηρίασε το αυτί του» και, τέλος, στην «προσωπική απαίτηση» να απολυθεί.

Ο απολυμένος ελεγκτής λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του για την οποία προσλήφθηκε. Σε μια περίπτωση, οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι ορισμένα τμήματα του Βατικανού διατηρούσαν χρυσές ράβδους και νομίσματα, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι «έχασαν τα κλειδιά» όταν τους ζητήθηκε να τα καταγράψουν. Εν τω μεταξύ, το τμήμα του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για τα εκκλησιαστικά ακίνητα προσπάθησε επανειλημμένα να μπλοκάρει τις έρευνές του και μάλιστα απέκρυψε οικονομικά αρχεία, λέει ο Μιλόνε.

Κατηγόρησε επίσης τους καρδινάλιους, τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει, αλλά είπε ότι θα το έκανε αν η υπόθεσή του περνούσε σε δίκη, ότι έβαλαν στην τσέπη δεκάδες χιλιάδες και μερικές φορές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια της εκκλησίας. Είπε ότι διαπίστωσε ότι ένας καρδινάλιος έλαβε 250.000 ευρώ σε δωρεές που κρατούσε σε μια πλαστική σακούλα για ψώνια στο γραφείο του. Ο ιερέας κατέθεσε επιπλέον 250.000 ευρώ, όπως ισχυρίστηκε τυχαία, στον προσωπικό του λογαριασμό και όχι στον λογαριασμό του τμήματος του Βατικανού που διοικούσε. Ο κύριος Μιλόνε ενημέρωσε τον Πάπα, ο οποίος ήταν έξαλλος, και του έδωσε εντολή να πει στον καρδινάλιο ότι τον έπιασαν, είπε.

Ο Μιλόνε λέει ότι ο καρδινάλιος Μπέκιου φύτεψε στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στην επιδρομή του 2017, αφού ο επικεφαλής του χωροφύλακα «ήξερε ακριβώς πού να κοιτάξει»«Όλα γίνονται σκόπιμα για να με βγάλουν όταν αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2016 ότι ήμουν επικίνδυνος επειδή έκανα πάρα πολλές ερωτήσεις», είπε.

Το 2018, ο γενικός εισαγγελέας του Βατικανού είπε ότι δεν υπήρχαν έρευνες εναντίον του Μιλόνε, σε αντίθεση με δήλωση του 2017 ότι τον ερευνούσαν για περισσότερους από επτά μήνες για φερόμενη κατασκοπεία και κατάχρηση κεφαλαίων για τα δικά του συμφέροντα. Το 2019, ο Μιλόνε είπε ότι ο καρδινάλιος Παρόλιν τον ενημέρωσε ότι η υπόθεσή του είχε σφραγιστεί από τον Πάπα.

Όταν προσπάθησε να δει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εναντίον του, ο γενικός εισαγγελέας του Βατικανού απάντησε σε επιστολή του τον Ιανουάριο του 2020 ότι «δεν είχε δικαίωμα» να δει τις πληροφορίες, απορρίπτοντας το αίτημά του.

Τώρα, το Βατικανό έχει άρει τη διαβάθμιση αλλά αντί να μοιραστούν τις πληροφορίες με τον Μιλόνε, άνοιξαν εκ νέου ποινική έρευνα εναντίον του. «Θέλουν να με απειλήσουν», είπε, υποστηρίζοντας ότι το Βατικανό χρησιμοποιούσε «σαφώς πλαστά» στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πλαστών εγγράφων που χρονολογούνται μήνες πριν καν τον προσλάβουν για τη δουλειά του.

Ο Μιλόνε και οι δικηγόροι του λένε ότι είναι έτοιμοι να παλέψουν στο δικαστήριο, ακόμα κι αν οι πιθανότητες είναι εις βάρος τους.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση