Κοινό σινο-ρωσικό “μέτωπο” στο διάστημα: Το νέο ραντάρ “κυνηγού” δορυφόρων της Κίνας στοχεύει να τυφλώσει τις ΗΠΑ- H Μόσχα απειλεί το Starlink

ΗΡωσία και Κίνα εκφράζουν  ανησυχίες για τις προσπάθειες των ΗΠΑ, να επεκτείνουν  οπλικά συστήματα στο διάστημα «σχεδιασμένα για την απειλή ή τη χρήση βίας».

Ρώσοι μηχανικοί βρήκαν αδυναμίες στο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών Starlink, σύμφωνα με ανάλυση ευπάθειας που δημοσιεύτηκε στο blog του Association for Computing Machinery με έδρα τη Νέα Υόρκη, καθώς πρόσφατα η Μόσχα απείλησε να στοχοποιήσει δυτικούς δορυφόρους που αξιοποιούνται στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Το σύστημα Starlink περιλαμβάνει τρία κύρια τμήματα: δορυφόρους σε χαμηλές τροχιές, ένα δίκτυο επίγειων σταθμών και ένα δίκτυο τερματικών χρηστών. Τα διαστημόπλοια παίζουν το ρόλο των απλών επαναληπτών. Το σήμα τροφοδοτείται σε αυτούς, από επίγειους σταθμούς και ανακατευθύνεται στα τερματικά των χρηστών.

Ο τροχιακός αστερισμός περιλαμβάνει περίπου 3,5 χιλιάδες δορυφόρους, οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρο 550 χλμ. Ένας μεγάλος αριθμός δορυφόρων και η απόστασή τους από τη Γη, καθιστούν αυτό το εξάρτημα του Starlink το πιο προστατευμένο από εξωτερικές επιρροές, είναι βέβαιοι οι Ρώσοι μηχανικοί.

Το πρόσφατα αποκαλυπτόμενο ραντάρ SLC-18, επιδιώκει να αμβλύνει το πλεονέκτημα των αμερικανικών διαστημικών πληροφοριών και θα μπορούσε σύντομα να εξαχθεί στους αντιπάλους της Αμερικής.

Το νέο ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ συστοιχίας της Κίνας, στοχεύει να αμβλύνει τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που παρέχουν εδώ και καιρό οι δορυφορικές πληροφορίες, εγείροντας ανησυχίες για τη διάδοση στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Το ραντάρ ύψους 10 μέτρων SLC-1 που αποκαλύφθηκε στο φετινό Zhuhai Airshow, μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς και να προβλέπει τις διαδρομές τους, ισχυρίστηκε η κατασκευάστρια εταιρεία China Electronics Technology Group Corporation (CETC).

Αποκάλυψε επίσης ότι με την κατάλληλη γεωγραφική θέση, ένα δίκτυο ραντάρ SLC-18 μπορεί να παρακολουθεί όλους τους δορυφόρους που ταξιδεύουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να προβλέψει την άφιξη άλλων, επιτρέποντας στους διοικητές στο έδαφος να ανταποκριθούν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της CETC, Sun Rui  αναφέρει ότι, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επί του παρόντος αστερισμούς δορυφόρων επιτήρησης χαμηλής τροχιάς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα σύστημα ανίχνευσης πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να αντιδρά γρήγορα. Είπε ότι η χρήση δορυφορικής επιτήρησης στον σύγχρονο πόλεμο, καθιστά επιτακτική ανάγκη για τους στρατούς να έχουν δυνατότητες δορυφορικής παρακολούθησης σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να αποφύγουν τον εντοπισμό, να συμμετάσχουν σε ελιγμούς εξαπάτησης ή να μπλοκάρουν εχθρικούς δορυφόρους.

Από την άποψη της διάδοσης, το SLC-18 μπορεί να είναι διαθέσιμο για εξαγωγή, με το Πακιστάν, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα καθώς  και άλλους πιθανούς συμμάχους πελάτες.

Η διαστημική αναγνώριση παρέχει τεράστια πλεονεκτήματα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο. Έντονα παραδείγματα αυτών των πλεονεκτημάτων, φάνηκαν στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1980-89 και στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία  έχει απειλήσει το Πεντάγωνο να μετατρέψει τους δορυφόρους του, σε κομμάτια μετάλλου που κινούνται σε τροχιά. «Οι αμερικανικοί εμπορικοί δορυφόροι, γίνονται νόμιμοι στόχοι εάν χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία», προειδοποιεί ο Κονσταντίν Βορόντσοφ (Konstantin Vorontsov), αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ομοίως, οι εμπορικοί δορυφόροι υπήρξαν καθοριστικοί στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτόν τον Μάρτιο, η Washington Post ανέφερε ότι πέντε εμπορικές εταιρείες δορυφορικής απεικόνισης μοιράζονται πληροφορίες με την Ουκρανία, με τις πληροφορίες να επιτρέπουν στην τελευταία να στοχεύει με ακρίβεια τις ρωσικές δυνάμεις, να σκοτώνει κορυφαίους στρατηγούς και να καταστρέφει αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών.

Η χρήση εμπορικών δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς, μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση «γκρίζας ζώνης» από τις ΗΠΑ, και υπογραμμίζει την ανάγκη της Κίνας και άλλων αντιπάλων των ΗΠΑ, για αντιδορυφορικές δυνατότητες.

Αν και η Ρωσία έχει απειλήσει να επιτεθεί σε ιδιωτικούς εμπορικούς δορυφόρους που παρέχουν πληροφορίες στην Ουκρανία , οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης είναι ασαφείς και πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν μια σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα, που κάνει πρόσφατες προόδους στην τεχνολογία επίγειας δορυφορικής παρακολούθησης τακτικού επιπέδου. Η Breaking Defense ανέφερε τον Οκτώβριο ότι, η Silentium Defense με έδρα την Αυστραλία είχε κατασκευάσει ένα «διαστημικό παρατηρητήριο σε κουτί», ένα παθητικό ραντάρ δορυφορικής παρακολούθησης που μπορούσε να χωρέσει σε ένα κοντέινερ μαζί με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως τροφοδοτικά και υπολογιστές.

Η έκθεση ανέφερε ότι, οι χρήστες θα μπορούσαν να αναπτύξουν το σύστημα για να καλύψουν τα κενά κάλυψης που αφήνουν τα υπάρχοντα συστήματα διαστημικής παρακολούθησης και η Αυστραλία θα μπορούσε να επιλέξει να εξάγει το σύστημα, σε χώρες που δεν διαθέτουν πλέον δυνατότητες διαστημικής παρακολούθησης. Το σύστημα της Silentium Defense, φέρεται να έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου στην Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι η Καμπέρα μπορεί να το εξάγει σε οποιαδήποτε χώρα επιλέξει χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.

Η εμφάνιση μικρών, κινητών και προσιτών επίγειων δορυφορικών σταθμών παρακολούθησης, όπως ο κινεζικός SLC-18 και το παθητικό ραντάρ της Silentium Defense, μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό τέτοιων δυνατοτήτων, αμβλύνοντας το μελλοντικό πλεονέκτημα της συλλογής δορυφορικών πληροφοριών στο διάστημα.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση