Κόλαση πυρός στο Ουγκλεντάρ από τους Ρώσους: Eπιτίθενται με φλογοβόλα «Solntsepyok»-Με ΠΕΠ Grad προσβάλλουν θέσεις των Ουκρανικών Himars

Οπόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως στα ανατολικά της χώρας, στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι επιτίθενται κατά κύματα σε μια προσπάθεια διάσπασης των αμυντικών θέσεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκοπός του Πούτιν είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάκτηση όλων των εδαφών του Ντονμπάς και σε όποια των περιπτώσεων πριν η Ουκρανία παραλάβει μαζικά άρματα αλλά και επιπλέον ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ- αυτοκινούμενα πυροβόλα και λοιπό βαρύ πολεμικό υλικό από την Δύση, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλη Μαρτίου και μετά.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί ρίχνουν διαρκώς στην μάχη εφεδρικές δυνάμεις τους με σκοπό να κρατήσουν αραγές το μέτωπο ή στην χειρότερη των περιπτώσεων η υποχώρησή τους να είναι πάρα πολύ μικρή αλλά και πολύ κοστοβόρα σε αίμα για τους Ρώσους.

Ευελπιστεί ο Ζελένσκι πως αν καταφέρει και κρατήσει ο στρατός του στο Ντονμπάς και δεν καταρρεύσει το μέτωπο εκεί, πως θα μπορέσει να αντεπιτεθεί μόλις παραλάβει το παραπάνω βαρύ πολεμικό υλικό από την Δύση, αφού στο ίδιο διάστημα είναι γνωστό ότι εκπαιδεύονται στελέχη του στον χειρισμό τους σε Δυτικές χώρες.

Υπολογίζεται τέλος ότι με το παραπάνω υλικό η Ουκρανία θα συγκροτήσει οκτώ (8) νέες λίαν αξιόμαχες Ταξιαρχίες, μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες, με τις οποίες ο Ζελένσκι επιθυμεί να προβεί στην απελευθέρωση εδαφών της χώρας του, στοχοποιώντας πρωτίστως την Κριμαία.

Η Ρωσική επίθεση στο  Ugledar

Στο μέτωπο τώρα του πολέμου οι εξελίξεις τρέχουν, με τα ρωσικά στρατεύματα  να ξεκινούν επίθεση  στο Ουγκλεντάρ χρησιμοποιώντας βαριά συστήματα φολογοβόλων, σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει, ότι αυτά έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικά  κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε καλά οχυρωμένες περιοχές και θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τα πλήγματα των ρωσικών βαρέων συστημάτων φλογοβόλων «Solntsepyok» επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα “σκληρά σημεία” των θέσεων άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη του Ουγκλεντάρ. Αν κρίνουμε από την υφή των εκρήξεων, μάλλον μιλάμε για χρήση θερμοβαρικών πυρομαχικών.

Λόγω των εξαιρετικά καταστροφικών δυνατοτήτων των φλογοβόλων, οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσουν.

Μέχρι σήμερα, οι μάχες για το Ugledar θεωρούνται από τις πιο δύσκολες ,συγκρίσιμες μόνο με τις μάχες στο έδαφος του Μπαχμούτ όπου οι τελευταίοι διεξάγονται από το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν με εμπρηστικά πυρομαχικά θέσεις των Ουκρανικών HIMARS.

Συγκεκριμένα αρκετές δεκάδες εμπρηστικά πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Grad έπληξαν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού στο έδαφος της Κωνσταντίνοβκα.

Ο λόγος θα μπορούσε να είναι όχι μόνο η μεταφορά πρόσθετων ουκρανικών στρατευμάτων εδώ, αλλά και η ανάπτυξη τεσσάρων εγκαταστάσεων HIMARS, αφού από εδώ έγιναν τα τελευταία πλήγματα χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα.

Κρίνοντας από την ποσότητα των πυρομαχικών που εκτοξεύτηκαν, το χτύπημα κατάφερε να καλύψει μια πολύ μεγάλη περιοχή, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα ουκρανικά συστήματα HIMARS υπέστησαν ζημιές, ωστόσο, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πυρκαγιές ξέσπασαν ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, μεταξύ των οποίων και στο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αρκετοί  εκτοξευτές HIMARS έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα, ωστόσο, αν κρίνουμε από τη συνεχιζόμενη χρήση τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτούς.

Η αντιμετώπιση των Ουκρανικών FPV drones από τους Ρώσους

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης χρήσης από τον ουκρανικό στρατό μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV εξοπλισμένων με εκρηκτικά ή χειροβομβίδες, έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός είχε βρει έναν απλό και αρκετά αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης τους.

Για τέτοιους σκοπούς χρησιμοποιούνται μικρά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία απλώς απενεργοποιούν τα ουκρανικά UAV όταν πλησιάζουν τους στόχους τους.

Πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αφού με το χαμηλό τους κόστος είναι ικανά να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο, τώρα ο ρωσικός στρατός έχει μάθει πώς να αντιμετωπίζει με επιτυχία τέτοιους στόχους.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση