
Η μπρουσκέτα είναι κλασικό ορεκτικό της ιταλικής κουζίνας που στηρίζεται σε μια απλούστατη ιδέα και τη δύναμη των πρώτων υλών: φρυγανισμένο ψωμάκι, ελαιόλαδο και διαλεχτά εποχικά υλικά. Ζουμερές ντομάτες ή πολύχρωμα ντοματίνια, πιπεριές ψητές, ελιές και ο πολτός τους, τυρί φρέσκο, τυρί κρέμα ή ωρίμανσης, σκόρδο και μεσογειακά μυρωδικά είναι από τις πιο συνηθισμένες εκδοχές μπρουσκέτας. Δεν λείπουν βέβαια και οι πιο σύνθετες μπρουσκέτες, με καραμελωμένα κρεμμύδια, ψητά λαχανικά, αλλαντικά, με αντσούγιες, σολομό ή άλλα ψαρικά, με μπρικ, με χαβιάρι, με ταραμά, με μανιτάρια, σπανάκι, αβοκάντο, όσπρια, κρεατικά, προσούτο, αλλαντικά ή φρούτα.
«Fettunta» η «μητέρα όλων των μπρουσκετών»
Βέβαια όσο πιο απλή η γαρνιτούρα της, τόσο πιο κοντά στην αρχική της σύλληψη βρίσκεται, που δεν είναι άλλη από το περιχυμένο με αγουρέλαιο ψητό ψωμί, σκόρδο, αλάτι και ρίγανη, ένας γρήγορος και γευστικός τρόπος να αξιοποιήσει κανείς το ψωμί. Μάλιστα στην Τοσκάνη ακόμη φτιάχνουν τέτοιες «σκέτες» μπρουσκέτες -κυρίως την εποχή που δοκιμάζουν το αγουρέλαιο. Είναι η λεγόμενη «fettunta» (από την φράση «la fetta unta», που μεταφράζεται σε «λαδωμένη φέτα»), στην οποία κάλλιστα μπορούμε να αναγνωρίσουμε την «μητέρα όλων των μπρουσκετών». Αυτό φυσικά είναι ένα πιάτο που γίνεται σε κάθε χωριό και πόλη της Ελλάδας όπου μεγάλωσε γενιές και γενιές.
Η γέννηση της μπρουσκέτας κατά κάποιους εντοπίζεται στην Ιταλία του 15ου αιώνα. Κατά άλλους, παρεμφερές έδεσμα υπήρχε και στην Αρχαία Ρώμη, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που θεωρούν το ψήσιμο ψωμιού και το νοστίμισμά του με ελαιόλαδο πρακτική τόσο παλιά όσο και η ίδια η …Ιταλία.
Οι μπρουσκέτες είναι λοιπόν, τραγανές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αλειμμένες με διάφορα φρέσκα μείγματα. Είναι το απόλυτο κέρασμα για ουζάκι, μπίρα, κρασί ή απεριτίφ. Η ποικιλία υλικών για τα μείγματα είναι τεράστια και, ευτυχώς, η Μεσόγειος μας προσφέρει μια ανεξάντλητη ποικιλία απ’ αυτά. Επίσης είναι ελαφρές, εύκολες στην ετοιμασία, χωρίς μαγειρέματα και τηγανίσματα.
Τα βασικά υλικά είναι τα ολόφρεσκα υλικά.
Διαλέγω πολύ καλό ψωμί (μπαγκέτα, χωριάτικο, πολύσπορο) ακόμη καλύτερα να είναι σπιτικό. Τα υπόλοιπα υλικά είναι αγουρέλαιο, σκόρδο, ξερά και φρέσκα μυρωδικά. Από εκεί και πέρα συμπληρώνω με αλείμματα, τυριά, φρούτα, λαχανικά, (φρέσκα ή ψητά) αλλαντικά, παστά, όσπρια… και πολλά άλλα. Ωστόσο, ακόμα και μια απλή φέτα ψωμιού, φρυγανισμένη, τριμμένη με σκόρδο και ραντισμένη με λάδι και ρίγανη είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό έδεσμα.
Με λίγη φαντασία, βάζω άλειμμα γλυκού τυριού, σύκα ή σταφύλια ή ροδάκινα ή αχλάδια, κανέλα και καρύδια κι έχω ένα μεζέ μοναδικό για εκλεκτά κρασιά!
Μην ξεχνάτε ότι η κορυφαία ελληνική μπρουσκέτα είναι το παξιμάδι με ντομάτα, μυρωδικά και λευκό τυρί –δεν είναι μόνο ο κρητικός ντάκος, αφού κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει την ίδια συνταγή με τοπικές παραλλαγές και είναι όλες απίθανες!
Τα μείγματα για μπρουσκέτες.
Τα μείγματα είναι κυριολεκτικά ατελείωτα, αλλά έχω πάντα κατά νου δύο πράγματα: Πρώτα να χρησιμοποιώ άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και δεύτερον, τα μείγματα να είναι απλά, το πολύ μέχρι 4-5 και να συνδυάζονται μεταξύ τους. Το πόσο μείγμα θα βάλω στις φέτες εξαρτάται από το μέγεθός τους και το πώς έχω σκοπό να τις σερβίρω (κύριο πιάτο, σνακ, μεζές για παιδιά ή μεγάλους). Προτιμήστε στην βάση ένα άλειμμα και κατόπιν ζωγραφίστε.
Τι είδους ντομάτες να χρησιμοποιήσω;
Οι πιο ζουμερές ντομάτες είναι καλές επιλογές, αλλά και οι πιο στυφές ντομάτες είναι καλές. Στην πραγματικότητα, το να στεγνώσει λίγο η ντομάτα είναι καλό για την μπρουσκέτα. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε το ψωμάκι στεγνό και τραγανό. Όταν χρησιμοποιείτε ζουμερές ντομάτες, αναμφίβολα θα έχετε ένα νόστιμο αποτέλεσμα, αλλά αν οι ντομάτες είναι πολύ υγρές, τότε θα μουσκέψουν πολύ το ψωμάκι και δεν το θέλουμε αυτό.
Αρχικά κόβετε τις ντομάτες σε κύβους και θα τις βάλετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι ή σε ένα μπολ και αλατίζετε. Αφήνετε για 5 λεπτά. Αν ετοιμάζετε μπρουσκέτα με ντομάτες εκτός εποχής, αυτό το κόλπο αλατίσματος θα βελτιώσει την ποιότητά τους.
Τα μυστικά της τέλειας μπρουσκέτας.
Προτιμώ ολόφρεσκο χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση σπιτικό: Το κόβω σε φέτες κανονικού πάχους και αν είναι φραντζόλα, τις κόβω διαγωνίως για να βγουν πιο μεγάλες. Τις ραντίζω με ελαιόλαδο και τις ψήνω είτε επάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου, είτε στα κάρβουνα, είτε στην φρυγανιέρα.
Ψήνω σε μέτρια φωτιά: Όπου κι αν τις ψήσω ή τις φρυγανίσω, η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και όχι δυνατή για να μην καταστρέψω την ευαίσθητη φρέσκια ψίχα. Από την άλλη, η χαμηλή φωτιά θα στεγνώσει την ψίχα και θα χαθεί η νοστιμιά.
Κόβω σε φυσιολογικό πάχος: Αποφεύγω τις χοντρές (γιατί δεν μπορούν να τις φάνε τα παιδιά) αλλά ούτε πολύ λεπτές γιατί θα καούν. Αν είναι μεγάλες (π.χ. από καρβέλι) τις κόβω στην μέση. Τις σερβίρω πάντα ζεστές.
Σύνθεση: Ένα είναι το μυστικό: Ζωγραφίστε επάνω στο φρυγανισμένο ψωμί. Μην παστώνετε τα υλικά. Λειτουργήστε όπως ένας ζωγράφος και φτιάξτε ένα έργο τέχνης με τα διαθέσιμα υλικά. (δείτε τις φωτογραφίες για έμπνευση).
Η μπρουσκέτα σε 3 απλά βήματα.
ΒΗΜΑ 1: Αλείφω τις φέτες με ελαιόλαδο. Μια λεπτή στρώση λαδιού βοηθά το ψωμί να χρυσίσει ομοιόμορφα και να γίνει τέλεια τραγανό, χωρίς να καεί.
ΒΗΜΑ 2: Ψήνω μέχρι οι φέτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Μέτρια προς δυνατή φωτιά δίνει πιο εμφανίσιμη όψη στις φέτες και τις ψήνει χωρίς να μαυρίσουν και να πικρίσουν. Αν τις ψήσω στα κάρβουνα, θα αποκτήσουν τις ελκυστικές ρίγες της σχάρας. Αν τις ψήσω στο φούρνο το λάδι θα τις ψήσει πιο ζουμερές και ομοιόμορφες, αν και χωρίς γραμμές.
ΒΗΜΑ 3: Τρίβω με κομμένο σκόρδο. Μια κομμένη σκελίδα σκόρδου τρίβεται τέλεια σε μια καυτή φέτα ψωμιού, το αρωματίζει υπέροχα και μαζί με λίγες σταγόνες λαδιού και ρίγανη, η γεύση και τα αρώματα θ’ απογειωθούν. Αυτή η απλή μπρουσκέτα τρώγεται κι έτσι, σκέτη, ή μαζί με ελιές και πιπερίτσες τουρσί!
Λαδώνω πρώτα το ταψί μου και απλώνω εκεί τις φέτες ψωμιού σε μονή στρώση. Τις αλείφω και αυτές με λίγο λάδι και από τις δύο πλευρές, με ένα πινελάκι. Ζεσταίνω το γκριλ (ή τη θράκα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνω τις φέτες για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το χρώμα τους να χρυσίσει και η κόρα να σκουρύνει λίγο. Όταν τις βγάλω από το φούρνο και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις τρίβω με κομμένες σκελίδες σκόρδου, ραντίζω την μία πλευρά με αγουρέλαιο κι από πάνω βάζω το μείγμα που έχω διαλέξει.
Μπρουσκέτες βασικές ή εξωτικές.
Όλες οι αλοιφές/σαλάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις μπρουσκέτες, όπως burrata με ντοματίνια, signature παντζανέλα με burrata, χωριάτικη σαλάτα με φέτα, ρώσικη σαλάτα, σάλτσα πέστο, Hollandaise, (σάλτσα Ολαντέζ), τζατζίκι, πατατοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, παντζαροσαλάτα, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, γουακαμόλε, τυρί Φιλαδέλφεια, πάστα από ελιά, πάστα από πιπεριές Φλωρίνης, μαγιονέζα με κέτσαπ, όλες οι γλυκόξινες μαρμελάδες από κρεμμύδια, παντζάρια, ντομάτες, ρόδι που ταιριάζουν στο κατσικίσιο τυρί τύπου Chevre, ακόμη κι απλός ντοματοπελτές με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη… κ.ά.
Με ντομάτες, φέτα, σκόρδο και βασιλικό: Ψιλοκόβω και στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι 800 γρ. ώριμες ντομάτες, (ή άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης) αλατισμένες. Τις μεταφέρω σε μπολ και τις ανακατεύω με αλάτι, πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη στον τρίφτη, 50 ml ελαιόλαδο και τα φύλλα από 2 μικρά κλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα. Αφήνω 10 λεπτά να βγάλει η σαλάτα τα υγρά της και σερβίρω προσθέτοντας πικάντικη φέτα θρυμματισμένη.
Με ζεστό κατσικίσιο τυρί και μυρωδικά: Σε ένα μπολ βάζω 250 γρ. φρέσκο μαλακό κατσικίσιο ελληνικό τυρί τύπου σεβρ, 1 κουταλάκι φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά μέχρι να φτιάξω μια λεία πάστα. Την αδειάζω σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος (π.χ. ένα ατομικό γιουβετσάκι) και από πάνω ρίχνω λίγο ακόμα λάδι, μερικά ακόμα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνω το μείγμα για 10 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και το αλείφω σε μπρουσκέτες. Προσθέτω επάνω αλλαντικό ή αβοκάντο σε φέτες ή ψητά λαχανικά.
Με πράσινη ταπονάδα (ταπενάντ): Βάζω στο μούλτι 4-5 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα, 1 σκελίδα σκόρδου και λίγο χοντρό αλάτι, και τα χτυπάω μέχρι να φτιάξω μια πάστα. Αδειάζω σε μπολ, καθαρίζω το μούλτι και ρίχνω εκεί 250 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια και 3 κουταλιές κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη. Τα χτυπάω με διακεκομμένη λειτουργία μέχρι να γίνει ένα χοντροκομμένο μείγμα και το ρίχνω στο μπολ με τις αντσούγιες. Ρίχνω 50 ml ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ψιλοκομμένη ρόκα και 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύω καλά, ρίχνω πιπέρι κι αλείφω τις μπρουσκέτες.
Με χτυπητή φέτα: 320 γρ. πικάντικη φέτα, 180 γρ. τυρί κρέμα, 10 γρ. σκόρδο, 20 γρ. κρέμα γάλακτος, 50 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. πιπεριά καυτερή (τσίλι), 25 γρ. πιπεριά πράσινη, 10 γρ. πιπεριά κόκκινη. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ ή ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι το μίγμα να γίνει αρκετά κρεμώδες. Αλέθουμε περισσότερο αν επιθυμούμε πιο λεία υφή. Είναι βασικό άλειμμα. Προσθέτουμε επάνω ότι θέλουμε.
Με ανθότυρο, κατίκι, λεμόνι και δυόσμο: Σε ένα μπολ βάζω 150 γρ. ανθότυρο, 100 γρ. κατίκι, 1 κουταλάκι ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω πολύ καλά. Τρίβω με κομμένο σκόρδο τις ζεστές μπρουσκέτες και τις αλείφω με το μείγμα τυριών. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζω από πάνω πολύ ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου.
Με πολτό ελιάς και κάππαρη: Ξαλμυρίζετε την κάππαρη και την στραγγίζετε. Βάζετε στο μπλέντερ τις ελιές, το σκόρδο, την ρίγανη και την κάππαρη και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες το λάδι, τον χυμό λεμονιού και χτυπάτε στο μπλέντερ για 1’ ακόμη. Αφήνετε τον πολτό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά τον αλείφετε πάνω σε φρυγανισμένες τις φέτες ψωμιού. Προσθέστε επάνω λίγα φύλλα ρόκας ή ψητά μανιτάρια ή ψητές μελιτζάνες ή σπαράγγια.
Με μους ταραμά: Λευκό ταραμά περίπου 150gr, ηλιέλαιο άριστης ποιότητας 1 λίτρο, ελαιόλαδο 100gr, χυμό από ένα λεμόνι. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μούλτι και προσθέτετε σιγά-σιγά το λάδι (ή και περισσότερο) μέχρι να γίνει μια αφράτη μους. Σερβίρετε με ψαρικά, με χαβιάρι, με μπρικ, με αυγοτάραχο… και τρυφερά φύλλα πρασινάδας ή ψητά λαχανικά.
Με αυθεντικό Γουακαμόλε: 2 ώριμα μαλακά αβοκάντο, 1/2 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο, 1/2 ντομάτα μικρή ψιλοκομμένη, 1 1/2 λάιμ (χυμό), 1/2 ματσ. φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά), Λίγο αλάτι. Για το γουακαμόλε την απλή και αυθεντική συνταγή, ιδανικά χρησιμοποιούμε το μεξικάνικο σκεύος molcahetes, ένα μαρμάρινο γουδί με πολύ ανοιχτό κοίλωμα που βοηθάει το guacamole ώστε να ανακατευτεί σωστά χωρίς να πολτοποιηθεί πλήρως. Το γουακαμόλε μπορείς να το κάνεις όσο καυτερό θέλεις ή μπορείς να παραλείψεις την πιπεριά. Αν χρησιμοποιήσουμε καυτερή πιπεριά, ξεκινάμε με αυτή το γουακαμόλε.
Λιώνουμε πρώτα σε γουδί την καυτερή πιπεριά. Προσθέτουμε σε κομμάτια τα ώριμα αβοκάντο. Τα λιώνουμε ελαφρά με δυο κουτάλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, lime, ντομάτα, κρεμμύδι, κόλιανδρο και αλάτι. Ανακατεύουμε με τα δύο κουτάλια, να ενωθούν για το γουακαμόλε. Το αυθεντικό μεξικάνικο guacamole έχει κρεμώδη υφή αλλά και μερικά κομμάτια αβοκάντο παραμένουν στο ντιπ. Μην πολτοποιείτε το γουακαμόλε σε μπλέντερ γιατί θα σας βγει πολύ αραιό στην υφή και μην προσθέτετε ελαιόλαδο γιατί είναι περιττό, αφού το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά. Σερβίρουμε το guacamole ως βάση σε μπρουσκέτες.
Με εξωτική adjika: Η λέξη ‘adjika’ προέρχεται από την Αμπχαζία και σημαίνει ‘αλάτι’. Το δεύτερο όνομα της ατζίκα είναι ‘πιπερο-αλάτι’, δηλαδή πολύ αλάτι, πολύ πιπέρι. Η εμφάνιση της adjika χρονολογείται από την εποχή που το αλάτι ήταν ίσο σε τιμή με την αξία του χρυσού. Η γεωργιανή ατζίκα είναι μια έντονα πικάντικη και ιδιαίτερη σάλτσα. Περιέχει λίγα συστατικά, όπως καυτερές πιπεριές, σκόρδο, καρύδια, αλάτι και διάφορα βότανα. Η γεωργιανή κλασική ατζίκα με καρύδια παρασκευάζεται συνήθως χωρίς μαγείρεμα, δηλαδή αναφέρεται σε ωμές συνταγές ατζίκα. Τέτοια ατζίκα διατηρείται λόγω του γεγονότος ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς, η οποία είναι ισχυρό συντηρητικό. Και αν προσθέσετε λίγο περισσότερο αλάτι, τότε η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας ατζίκα θ’ αυξηθεί σημαντικά.
Καυτερή πιπεριά – 200 γρ. / Σκόρδο – 100 γρ. /Καρύδια – 200 γρ. /Πιπεριές Φλωρίνης – 2 τεμ. /Σπόροι κόλιανδρου – 1 κουταλάκι του γλυκού, /Λυκίσκος Suneli – 1 κουταλάκι του γλυκού, hops-suneli /Πάπρικα – 1 κουταλάκι του γλυκού /Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού /Ξίδι από σταφύλι ή μηλόξιδο – 1 κουταλιά της σούπας.
Αρχίζουμε προετοιμάζοντας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε. Ξεκινήστε πλένοντας τους λοβούς καυτερής πιπεριάς. Κόψτε και αφαιρέστε τον λοβό του σπόρου με το κοτσάνι. Ξεπλύνετε καλά τους σπόρους κάτω από τρεχούμενο νερό. Κάντε το ίδιο με τις πιπεριές Φλωρίνης. Ξεφλουδίστε το σκόρδο. Στεγνώστε ελαφρά τα καρύδια, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, σε ένα στεγνό τηγάνι. Βάλτε όλα τα συστατικά -γλυκές και καυτερές πιπεριές, σκόρδο και ξηρούς καρπούς- σ’ ένα μπολ. Ανακατεύετε μ’ ένα μπλέντερ ή γουδί. Τώρα η ατζίκα είναι σχεδόν έτοιμη να καρυκευτεί.
Σ’ αυτή την ατζίκα προστίθενται και σπόροι κόλιανδρου, τους οποίους θρυμματίζετε σ’ ένα γουδί. Μετά προσθέστε λυκίσκο suneli. Στην συνέχεια, προσθέστε πάπρικα. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μπαχαρικά, βάζουμε την πάπρικα όχι τόσο για άρωμα και γεύση, όσο για πιο πλούσιο χρώμα. Προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε το ξύδι μπορεί να είναι μηλόξιδο ή ξίδι από σταφύλι. Ανακατεύετε τα υλικά μ’ ένα κουτάλι, ώστε όλα τα συστατικά του να αναμειχθούν πολύ καλά. Φυλάξτε την έτοιμη ατζίκα σε αποστειρωμένα βάζα. Μια τέτοια εξωτική και πικάντικη ατζίκα σερβίρεται κι ως βάση για μπρουσκέτες και συνοδεύει αυγά, πρασινάδες ή ψητά λαχανικά.
Με σύκα, προσούτο και καρύδια: Ρίχνω στο μπλέντερ την σάρκα από 8 ώριμα σύκα, 1/4 φλιτζανιού ελαφρά καβουρδισμένη καρυδόψιχα, 8 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα, 3 σκελίδες σκόρδου και λίγο πιπέρι. Δουλεύω καλά τα υλικά μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα χοντροκομμένο και όχι τελείως αλοιφώδες. Προσθέτω 50 ml ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια κονιάκ ή μαυροδάφνη και δουλεύω λίγο ακόμα. Αλείφω το μείγμα στις μπρουσκέτες και από πάνω βάζω μερικές φέτες σύκα, προσούτο και φλούδες πικάντικης γραβιέρας ή παρμεζάνα ή τυρί ροκφόρ.
Αντί για σύκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αχλάδια ή μήλα ή ροδάκινα ή καρότα ή κυδώνια… διακοσμούμε τις μπρουσκέτες με τα φρούτα σε κομπόστα ή ελαφρά βρασμένα σε μαυροδάφνη, ή αρωματικό τσάτνεϊ. Συνοδέψτε με ψητά λαχανικά, λευκά τυριά ή ροκφόρ και ραντίστε μέλι ή πετιμέζι και σουσάμι. Αντί για καρύδια, βάλτε κουκουνάρια, φιστίκια αιγίνης ή φουντούκια.
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από μπρουσκέτες για να κάνουν την φαντασία σας να … οργιάσει!!
Καλή επιτυχία!
***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2020
.https://terrapapers.com/ta-mystika-gia-traganes-nostimes-mprousketes/