«Ο πόλεμος, ο πόλεμος, παιδιά μου, είναι αυτός που θα φέρει τον κόσμο πίσω στο λογαριασμό» (Παππούς Χατζηφλουρέντζος)

*Από το βιβλίο: «ΧΑΤΖΗΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (Βίος και παρακλητικός κανών)»

~ Ο Κυριάκος Τσακκαράς ήταν ευλαβής, ήσυχος άνθρωπος που μετά την κοίμηση του παππού Χατζηφλουρέντζου ανέλαβε αυτός το διακόνημα του νεωκόρου στις εκκλησίες του χωριού. Θυμάμαι λοιπόν γι’ αυτόν τα εξής:

 

 

Όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν τον Απρίλη του 1961 πραγματοποίησε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, ορισμένοι ενθουσιασμένοι με το γεγονός Μηλιώτες, καθώς ο Κυριάκος έφευγε από την εκκλησία, του υπέβαλαν την εξής ερώτηση:

«Είδες, η Ρωσία και ο κομμουνισμός έφτασαν στο διάστημα. Τι λες για το μέλλον του κομμουνισμού;»

 

 

«»Θα σας απαντήσω αφού με ρωτάτε, παρόλο που θα σας απογοητεύσω. Ο κομμουνισμός είναι ζήτημα αν έχει ακόμα τριάντα χρόνια ζωής!».

Τότε μια τέτοια άποψη δεν ήταν καθόλου φυσιολογική. Το 1991 η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, όπως γνωρίζουμε, εντελώς αναπάντεχα.

*****

Γύρω στο 1970-1971 ξεκίνησε μία έντονη οικονομική ανάπτυξη στο νησί που συνοδεύτηκε από τάσεις επιδόσεως στη χλιδή και τον κοσμικό τρόπο ζωής και παράλληλη απομάκρυνση των Κυπρίων από την Εκκλησία και το δρόμο του Θεού. Μετά τον εσπερινό ορισμένοι χωριανοί κάλεσαν τον κ. Κυριάκο στο καφενείο και τον ρώτησαν να τους πει τη γνώμη του για την κατάσταση που επικρατούσε. Τότε αυτός κούνησε το κεφάλι του και τους λέει:

«Ο πόλεμος, ο πόλεμος, παιδιά μου, είναι αυτός που θα φέρει τον κόσμο πίσω στο λογαριασμό».

https://simeiakairwn.wordpress.com

romioitispolis.gr

Αφήστε μια απάντηση