Στέκουν άραγε οι εκφράσεις “Καλό Παράδεισο” ” Καλή Παναγιά”;

Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιους συνανθρώπους μας να εναντιώνονται και να σχολιάζουν αρνητικά κάποιες ευχές που έχουν επικρατήσει, όπως “Καλό Παράδεισο” για κάποιον που εκοιμήθη και “Καλή Παναγιά” για το χρονικό διάστημα πριν τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ενώ τους φαίνονται εντελώς φυσιολογικές οι ευχές “Καλά Χριστούγεννα”, “Καλή Ανάσταση”, “Καλό Πάσχα”, οι συγκεκριμένες ευχές που προαναφέραμε, ξενίζουν κάποιους και μάλιστα κάνουν και κάποια λογικοφανή σχόλια όπως “Τι Καλό Παράδεισο; Γιατί; Υπάρχει και κακός Παράδεισος;”.

Ας το δούμε λίγο…

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το βασικό, ότι αυτές οι ευχές εκφράζονται αλλά και αφορούν ανθρώπους που έχουν την ίδια πίστη, άρα και γνωρίζουν τουλάχιστον κάποια βασικά περί αυτής.

Έτσι λοιπόν, όταν εκφράζουμε την ευχή “Καλό Παράδεισο” για κάποιον προσφάτως κεκοιμημένο, γνωρίζουμε ότι ξεκινά ένα δύσκολο “ταξίδι” για την συγκεκριμένη ψυχή, η οποία θα περάσει από τον ενδελεχή έλεγχο των εναέριων τελωνίων, θα “ζυγιστούν” με λεπτομέρεια όλες οι σκέψεις, τα λόγια, οι πράξεις και ελπίζοντας στο άπειρο έλεος του Θεού, ευχόμαστε για την ψυχή αυτή, την ευτυχή κατάληξη.

Επομένως, όταν λέμε “Καλό Παράδεισο”, είναι σαν να ευχόμαστε σε αυτήν την ψυχή, ” Με το καλό να φτάσεις στον Παράδεισο “.

Παρόμοια, όταν ευχόμαστε ” Καλά Χριστούγεννα “, ” Καλή Ανάσταση “, ” Καλή Παναγιά”, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι μιλάμε για μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, στις οποίες προηγείται περίοδος νηστείας, άρα και προσωπικού αγώνα, εγκράτειας κτλ.

Όταν λοιπόν ευχόμαστε “Καλή Ανάσταση”, ” Καλή Παναγιά ” σε κάποιον ή κάποιους, σημαίνει να ευοδωθεί ο αγώνας την περίοδο της νηστείας και με το καλό να φτάσουμε και στη μεγάλη ημέρα της εορτής, όπου τιμάται το πρόσωπο του Κυρίου ή της Παναγίας μας.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.κ Ιερόθεος Βλάχος, συνέταξε ένα κείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι η έκφραση “Καλή Παναγιά” δεν στέκει δογματικά και θεολογικά.

Να με συγχωρήσει ο εν λόγω Μητροπολίτης αλλά θα προτιμήσω τα λεγόμενα ενός Αγίου.

Του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης:

““ Καλή Παναγιά ” σημαίνει “ καλή παρηγοριά ”, “καλή απαντοχή”, ”καλή ελπίδα”,

“καλό ταξίδι στην πορεία…..

“ Καλή Παναγιά ” πάει να πει να βγούμε να Την συναντήσουμε στους δρόμους που έχει πάρει για να βρει Εκείνη τους αναγκεμένους.

“ Καλή Παναγιά ”…….ωραία που ακούγεται το Όνομά Της κ η ευχή………

δάκρυα, ψίθυροι, ικεσίες, υψωμένα χέρια, βεβαιωμένες ελπίδες, λουλούδια, τα καλύτερα των κήπων, στολίζουν τα εικονίσματα της………………

Μητέρα της δικής μας Ειρήνης, Μητέρα της δικής μας Χαράς, Μητέρα της δικής μας Ελπίδας κ δικής μας Αγάπης . Μητέρα Αυτού που υπάρχει, Αυτού που ουσιώνει τα πάντα !

Μητέρα Άχραντε, το ύψος της δικής σου αγνότητας δεν μπορεί να φαντασθεί η δική μας ακάθαρτη ψυχή .

Μητέρα Παμμακάριστε, την αγαθότητά σου δεν μπορεί να συλλάβει ο νούς του ανθρώπου .

Μητέρα πάντων των χριστιανών, οι εικόνες σου είναι σε κάθε πόλη κ κάθε χωριό κ μαρτυρούν τη γρήγορη βοήθεια που προσφέρεις σε μας !

Να είσαι κ για μένα την αμαρτωλη κ τρισάθλια γρήγορη βοήθεια κ προστάτρια στους πόνους, στις θλίψεις κ στους πειρασμούςπειρασμού

~ Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης ~

Καλή Παναγιά !!!!!

Ζ.Α

One thought on “Στέκουν άραγε οι εκφράσεις “Καλό Παράδεισο” ” Καλή Παναγιά”;”

Αφήστε μια απάντηση