Αγιορείτικος μπακαλιάρος με πατάτες και δαμάσκηνα

Οι Αγιορείτες μοναχοί φημίζονται για τη μαγειρική τους δεινότητα, ειδικά όταν το βασικό τους υλικό είναι το ψάρι.

Η συνταγή αυτή (όπως και πολλές άλλες, άλλωστε), έχει ξεφύγει από το Περιβόλι της Παναγίας κι έχει επηρεάσει, όπως είναι λογικό, τη γύρω περιοχή.

Αν και στη Χαλκιδική ο μπακαλιάρος γίνεται με κρεμμύδια, πατάτες και σταφίδες, στην περιοχή της Ιερισσού –λόγω εγγύτητας με το Άγιον Όρος– έχει επικρατήσει αυτή η αγιορείτικη εκδοχή, με τα δαμάσκηνα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

2 φιλέτα μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
¾ φλ. λάδι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 ξυλαράκι κανέλας
1 δαφνόφυλλο
300 γρ. δαμάσκηνα
700 γρ. πατάτες χοντροκομμένες
αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ σε μεγάλο τηγάνι για 5′.

Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και τις πατάτες και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε δύο ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 20′, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες.

Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον μπακαλιάρο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.

Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15′, μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Πηγή: macedoniancuisine-pkm.gr.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Παραδοσιακές Αγιορείτικες συνταγές – Μοναχός Νικήτας Αγιορείτης» ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ

simeiakairwn

Αφήστε μια απάντηση