Ο αγαπημένος παραδοσιακός μπακλαβάς στη νηστίσιμη εκδοχή του. Απλά απολαυστικός

Μερίδες:για 1 ταψί 25×35εκ. Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:20′
Υλικά
500γρ. χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο
100γρ. παπαρουνόσπορο
2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζάνι μέλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζανιού πετιμέζι
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

ΔιαδικασίαΑνακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο. Το αλείφετε με λάδι και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση.

Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.

Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Στο μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή

Δεν σκεπάζετε τον μπακλαβά, για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.

πηγή

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2021/04/blog-post_22.html

Αφήστε μια απάντηση