Η θεία Χάρις δεν συστηματοποιείται γι αυτό και δεν είναι ποτέ συστημική.

Δεν συστηματοποιείται η θεία Χάρις…. Ο Χριστός δεν αφήνει χνάρια όταν περνάει μέσα μας ή από μέσα μας ώστε να εμπεδώνεται η θεολογική απορία και να είναι ο αεί ζητούμενος φέρνοντας μας σε διαρκή εγρήγορση… Η θεία Χάρις είναι μοναδική, ασύλληπτη, ανεπανάληπτη, αναπάντεχη απροσδόκητη, αυθόρμητη, υπερβατική, πρωτοφανής όσο και νεοφανής. Δεν έχει μανιέρα είναι πρωτότυπη όσο και αρχετυπική κάθε φορά.

Το θείο εμφορείται από την Πανελευθερία γιατί μόνο ο κατά φύσιν και κατ΄ουσίαν Αγαθός μπορεί να είναι και πανελεύθερος..Ο άνθρωπος γίνεται κατά χάριν ελεύθερος αλλά ποτέ πανελεύθερος..

Η θεία χάρις δεν είναι στατική δεν καλουπώνεται δεν προγραμματίζεται δεν σχηματοποιείται δεν διδάσκεται παρά μόνο από αυτήν καθ’ εαυτήν την θεία Χάριν την ίδια αφού σύμφωνα και με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο το Νεομάρτυρα ”η θεία Χάρις είναι ο δάσκαλος και η ελκτική δύναμη που έρχεται και απέρχεται εκπαιδεύοντας τον αγωνιστή”.

Γι αυτό και ο θεολογικός φορμαλισμός και η θεολογική τυποποίηση αποτυγχάνουν….Η θεία Χάρις είναι η αέναη πηγή αυτοανανεώσιμης αγιο-Πνευματικής ενέργειας. Ανακαινίζει χωρίς να αλλοιώνει,”αλλοιώνει” αλλά δεν παραποιεί, μεταστοιχειώνει μετουσιώνει μεταμορφώνει….

Ο Θεός είναι Τρισάγιος ως προς την Τριαδική του Υπόσταση αλλά απείρως κι ατελεύτητα Άγιος ως προς την φύση του, Άγιος, Άγιος, Άγιος, Άγιος, Άγιος, Άγιος, Άγιος …….όπως είναι και πυρ ακένωτο, ανεξάντλητο πυρ, πυρ, πυρ, πυρ, πυρ, πυρ, πυρ, πυρ…

dimpenews.com

Αφήστε μια απάντηση