Κρεμμύδια γεμιστά με πλιγούρι

Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από την νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί.

Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στην διάδοσή του. Χρησιμοποιείται ωμό αλλά και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το λάτρευαν για την σφαιρική μορφή του που συμβολίζει την αιώνια ζωή. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι στενός συγγενής του σκόρδου. Κάποιοι το αποκαλούν συχνά ως «βασιλιά των λαχανικών», λόγω της πικάντικης γεύσης του.

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Εκτός από μερικές κοινότητες, οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για μαγειρικούς σκοπούς. Προσδίδει εξαιρετική γεύση σε κάθε πιάτο, αλλά συνδέεται επίσης και με μια σειρά από οφέλη για την υγεία εκείνων που το καταναλώνουν. Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Επιδρά στην μείωση του σακχάρου στο αίμα. Όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση κρεμμυδιού, τόσο χαμηλότερο το επίπεδο της γλυκόζης που βρέθηκε στο αίμα, σε σχετική έρευνα. Πειραματικά και κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα συστατικό στο κρεμμύδι, είναι υπεύθυνο για την μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –όπως και σκόρδου- έχει αποδειχτεί, ότι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της διαβητικής καρδιοπάθειας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις είναι πιθανόν να οφείλονται στις θειικές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια, στο χρώμιο και στην βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία. Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- έχει συνδεθεί με τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό φλαβονοειδών, με πιο γνωστή την κερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων σε ζώα και να προστατεύσει τα κύτταρα του παχέος εντέρου από τις βλαβερές συνέπειες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών.

Καταπολεμά την χολέρα. Το κρεμμύδι αποτελεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ενάντια στην χολέρα. Περίπου 30 γραμμάρια κρεμμύδι και επτά μαύρες πιπεριές, χτυπημένα στο γουδοχέρι, αρκούν για να ανακουφίσουν έναν ασθενή που πάσχει από χολέρα. Καταπολεμά την δίψα και την ανησυχία και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Μειώνει επίσης τον εμετό και την διάρροια σχεδόν αμέσως.

Δρα ενάντια στην τριχόπτωση. Μία μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή του «χυμού» από το κρεμμύδι στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα για 2 μήνες, ενισχύει την τρίχα και βοηθά στην αναγέννησή της. Σίγουρα πάντως, κοστίζει πολύ λιγότερο από εκείνα τα τονωτικά μαλλιών του εμπορίου.

Είναι καλό για το δέρμα. Το κρεμμύδι είναι ευεργετικό για το δέρμα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στην βλεννογόνο μεμβράνη. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει ακόμη και τα κονδυλώματα αν τρίψετε πάνω τους κρεμμύδια κομμένα. Ψητά ή αλλιώς μαγειρεμένα, τα κρεμμύδια μπορούν να εφαρμοστούν ως κατάπλασμα σε μώλωπες και πληγές για να επουλωθούν γρηγορότερα χάρη στην καυστική δράση τους. Ο χυμός του κρεμμυδιού ανακατεμένος με λάδι ελιάς ή μέλι, λέγεται ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή.

Ενισχύει την υγεία των οστών. Το γάλα δεν είναι η μόνη τροφή που ενισχύει την υγεία των οστών. Τα κρεμμύδια επίσης, βοηθούν στην διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για την μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αλλεργική φλεγμονώδης αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Προλαμβάνει παθήσεις των δοντιών. Οι τελευταίες έρευνες Ρώσων γιατρών, επιβεβαιώνουν τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, αν ένα άτομο καταναλώνει ένα ωμό κρεμμύδι κάθε μέρα, μασώντας το καλά, προστατεύει τα δόντια του από μια σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την κακή υγιεινή του στόματος.

Ενισχύει τη σεξουαλική ζωή. Τα κρεμμύδια τείνουν να αυξάνουν την ανάγκη για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Μια κουταλιά σούπας χυμού από κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά από χυμό τζίντζερ, τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να αυξήσει την λίμπιντο και την σεξουαλική διάθεση.

Αντιμετωπίζει τις διαταραχές του ουροποιητικού. Για εκείνους που υποφέρουν από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, τα κρεμμύδια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ο ασθενής θα πρέπει να πιει νερό βρασμένο με 6 – 7 γραμμάρια κρεμμυδιού.

Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα. Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να καταστείλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.

Όσο πιο διαπεραστική είναι η γεύση και η μυρωδιά ενός κρεμμυδιού, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των υγιών φυτοχημικών σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία γνωστή παρενέργεια, εκτός από την δυνατή μυρωδιά του σώματός μας μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, το να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες κρεμμυδιού καθημερινά, αρκούν για να είστε υγιείς.

Κρεμμύδια γεμιστά με πλιγούρι κι αρωματικά

Υλικά
8 μεγάλα ξερά Κρεμμύδια καυτερά
4 φλιτζ. πλιγούρι (η ξινόχοντρο τραχανά ή ρύζι ή κινόα)
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα (ή αρακά ή μαραθόριζα ή πράσο)
3-4 σκελ. Σκόρδο
Ψιλοκομμένο δυόσμο, μαιντανό, λεμονοθύμαρο
λίγα κουκουνάρια και σταφίδες
2 κουταλιές πετιμέζι από ρόδια
λίγα σπόρια ροδιού
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κουρκουμά
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
Πιπεριά καγιέν

Εκτέλεση

Αρχικά, τοποθετούμε τα κρεμμύδια σε μια λεκάνη με νερό 30 λεπτά, κατόπιν καθαρίζουμε τα κρεμμύδια κάτω από την βρύση που σιγοτρέχει για να μην κλάψουμε. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τα αχνίζουμε για πέντε λεπτά, να μαλακώσουν. Στην συνέχεια κι αφού κρυώσουν, κουφώνουμε τα κρεμμύδια, αφαιρώντας το εσωτερικό μέρος, με το εργαλείο που κάνουμε κούφωση στα κολοκύθια.

Το κρεμμύδι που βγάζουμε δεν το πετάμε, το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε μαζί με το κολοκύθι και το καρότο. Ρίχνουμε το πλιγούρι και σβήνουμε με την ντομάτα. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι, το καγιέν, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, λίγο νερό και τα σιγοβράζουμε για πέντε περίπου λεπτά.

Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει προσθέτουμε τα αρωματικά και γεμίζουμε μ’ ένα κουτάλι τα κρεμμύδια. Το πλιγούρι φουσκώνει λιγότερο από το ρύζι οπότε γεμίζουμε τα κρεμμύδια, σχεδόν μέχρι επάνω.

Τοποθετούμε τα κρεμμύδια σ ένα ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, το πετιμέζι ροδιού και ψήνουμε για 30’ λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο ψησίματος σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν τα κρεμμύδια.

Σερβίρουμε με λίγους σπόρους ροδιού και ψιλοκομμένα αρωματικά.

Συνοδεύουμε με τυρί φέτα κατσικίσια ή γιαούρτι στραγγιστό και φυσικά, με ζωντανό ψωμί κι αρωματικό κρασί.

Καλή απόλαυση!!

***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr/2010

terrapapers.com

Αφήστε μια απάντηση