Φτιάχνουμε μόνοι μας το καταπληκτικό ψωμί Εσσαίων

Γράφει ο Άρης Πέτρου Παπαδάκης, (φωτο)

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΕΣΣΑΙΩΝ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 47% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Το ψωμί Εσσαίων πρόκειται αναμφίβολα για υπερτροφή. Είναι το ψωμί των ωμοφάγων επειδή η διαδικασία παρασκευής του δεν απαιτεί μαγείρεμα και έτσι τα ένζυμα του φυτρωμένου σιταριού παραμένουν ζωντανά.

Αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο είναι ο τρόπος παρασκευής του. Φτιάχνεται από φυτρωμένο σπόρο σιταριού με μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώση της τεχνικής. Για αυτό δεν είναι διαδεδομένο στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες ψωμιού.

Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ψωμί που έχει φτιαχτεί από αλεσμένο φυτρωμένο σπόρο σιταριού, που στη συνέχεια έχει αφυδατωθεί χωρίς να ψηθεί κανονικά σε φούρνο. Με αυτό τον τρόπο το φυτρωμένο σιτάρι παραμένει «ζωντανό» και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αληθινή ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο.

Η βλάστηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την περιεκτικότητα σε γλουτένη στο σιτάρι κατά 47%, η και περισσότερο γεγονός που μπορεί να καταστήσει ευκολότερη τη χώνεψη σε άτομα που έχουν μια ελαφρά δυσανεξία.

Ωστόσο, η βλάστηση δεν εξαλείφει πλήρως την γλουτένη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη ή μια αλλεργία στη γλουτένη, θα πρέπει να αποφύγετε την λήψη.

Η γλουτένη υπήρχε ανέκαθεν, άλλο κάτι διαφοροποιήθηκε και ξεκίνησαν οι δυσανεξίες.. Τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα Ευθύνονται για την Δυσανεξία στη Γλουτένη

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Καταρχάς κάνουμε το σιτάρι φύτρα
Ρίχνουμε μισό κιλό σιτάρι σε ένα λεκανάκι με νερό ως απάνω αφού πρώτα του έχουμε αλλάξει ένα δύο νερά και το αφήνουμε 24 ώρες να μουλιάσει.

Στη συνέχεια για τις επόμενες 4 ημέρες αδειάζουμε το νερό το ξεπλένουμε και ξαναδειάζουμε “τελείως ” το νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
Αυτό το κάνουμε 2 με 3 φορές την ημέρα. ξέπλυμα, άδειασμα το νερό και στην άκρη. την 4 μέρα τα φύτρα θα έχουν πεταχτεί 1 εκατοστό περίπου.

Αναλυτικότερα, διαβάστε Φύτρα: Ιδιότητες και πώς να τα Καλλιεργήσετε Απλώς ΔΕΝ θα αφήσετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγουν φύλλα, μόνο βλαστάρια όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Πάμε περίφημα.
Πολτοποιούμε τα φύτρα στο blender τα φύτρα.

Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκανίτσα (στη φάση αυτή για να έχει συνοχή το μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πίτουρο βρώμης).
Επίσης στη φάση αυτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Θα γίνει πραγματικά υπέροχο.

Το ζυμώνουμε με τα χέρια μας και το απλώνουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
το χαράζουμε στα κομμάτια που μας αρέσουν και το αποξηραίνουμε σε αποξηραντή (Αν έχουμε) αλλιώς στο φούρνο μας στους 45 βαθμούς για 6 ώρες

Το ψωμί δεν θα έχει ψηθεί με τον κλασικό τρόπο και θα έχει κρατήσει την ενζυματική του δράση και την ενεργειακή του δύναμη σε απίστευτα υψηλά επίπεδα.

Πολύ σημαντικό Η έλλειψη ενζύμων προκαλεί φλεγμονές, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες

Καλή επιτυχία!!!

“Τροφή-Φάρμακο”: Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να υπερτερεί στην περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα περιέχει μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων.

Το κλασικό ψωμί μπορεί να είναι μία εξαιρετική τροφή όταν πληροί τα παρακάτω Ψωμί: Υπό προϋποθέσεις, υψηλής διατροφικής αξίας τροφή

και Θέλεις να ζυμώσεις ψωμί; Μάθε τα μυστικά του

Περί αλεύρων και γλουτένης: Γίνεται ψωμί χωρίς γλουτένη και πως;

ΠΗΓΕΣ

https://www.healthline.com/nutrition/sprouted-grain-bread
https://glutendoctors.blogspot.com/2010/06/blog-post-is-gluten-in-sprouted-grains.html

.https://www.proionta-tis-fisis.com/ftiahnoume-monoi-mas-to-katapliktiko-psomi-essaion/

Αφήστε μια απάντηση