Κέικ σοκολάτας γεμιστό με μαρμελάδα

Κέικ σοκολάτας γεμιστό με μαρμελάδα

Υλικά
μερίδες 12
200 γραμ. νερό
200 γραμ. βούτυρο
200 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (με περιεκτικότητα 60% κακάο)
5 αυγά
2 βανίλιες
250 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
100 γραμ. γάλα

Στερεά υλικά

350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
50 γραμ. κακάο
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα
2 πρέζες αλάτι

Για το τελείωμα

350 γραμ. μαρμελάδα βερίκοκο
λίγη άχνη ή λευκή λιωμένη σοκολάτα

Κέικ σοκολάτας με κουβερτούρα
Βουτυρώνουμε πρώτα και αλευρώνουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 27 εκ. με αποσπώμενη βάση, ή απλά βουτυρώνουμε ταψάκι και ντύνουμε βάση και πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο σε κομμάτια και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, τα αφήνουμε να λιώσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά καιαφήνουμε να γίνουν χλιαρά.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμώσουν για 2-3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα, χτυπώντας ταυτόχρονα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

Τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά, αναμιγνύοντάς τα απαλά με μια σπάτουλα να ενωθούν.

Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα.

Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 ºC, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ πριν το βγάλουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 20΄.

Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα.

Για το σερβίρισμα
Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε στη μέση οριζόντια και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.

Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα σε σχέδια ή αχνίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Το κέικ συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο, για 4-5 ημέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε για 3 μήνες.

filoi-esfigmenou.com

Αφήστε μια απάντηση