Παραδοσιακή συνταγή βασιλόπιτας από το Άγιον Όρος

Συνταγή για βασιλόπιτα: Μια διαφορετική συνταγή βασιλόπιτας σας προτείνουμε να φτιάξετε εφέτος. Πρόκειται για μια συνταγή από το Άγιον Όρος όπως ορίζει το πατροπαράδοτο έθιμο. Η αγιορείτικη βασιλόπιτα περιέχει αγνά υλικά, είναι πεντανόστιμη και διατηρεί τη γλυκιά γεύση της παράδοσης.

Για την αγιορείτικη βασιλόπιτα θα χρειαστείτε:

Υλικά

– 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

– 2 φλιτζάνια βούτυρο

– 1 κουταλιά της σούπας μαγιά νωπή

– 1 φλιτζάνι ζάχαρη

– 1 φλιτζάνι γάλα

– 6 αυγά

– Αλάτι

– Μαχλέπι

– Άχνη ζάχαρη

– Αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήνουμε τον χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό.

Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να σφίξει η ζύμη. Τη βάζουμε σε αλευρωμένη λεκάνη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε την πίτα.

Τη βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Στην επιφάνειά της σχηματίζουμε με τα αμύγδαλα τον αριθμό του νέου έτους. Την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και την αλείφουμε προσεκτικά με χτυπημένο αυγό. Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου. Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε γύρω γύρω με άχνη ζάχαρη.

Από το βιβλίο: Παραδοσιακές Αγιορείτικες συνταγές – Μοναχός Νικήτας Αγιορείτης

ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ

simeiakairwn

Αφήστε μια απάντηση