Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από το Άγιον Όρος

Ο μοναχός Επιφάνιος έδινε ιδιαίτερη γεύση στο κλασικό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι χρησιμοποιώντας έναν ωραίο συνδυασμό μπαχαρικών και φυσικά το χταποδόζουμο!

20′ προετοιμασία, 1 ώρα και 20′ βράσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 5 -6 άτομα

1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, γύρω στο 1 κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο
2 φύλλα δάφνης
1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
2 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 – 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)
1 κουτ. σούπας πελτές
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, κύμινο (από 1/6 κουτ. γλυκού – αν δεν μας αρέσει κάποιο, το παραλείπουμε)
αλάτι, μαυροπίπερο

Διαδικασία

1) Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, πρώτα βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με 2 φύλλα δάφνης.

2) Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει.

3) Το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά, αλλά ελέγχουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

4) Κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, περίπου στον 1 πόντο.

5) Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.

6) Προσθέτουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και βάζουμε το χταποδόζουμο και 2 ποτήρια νερό.

7) Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι.

8) Ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.

9) Στα 5 λεπτά μαγειρέματος ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το κομμένο χταπόδι και τα μπαχαρικά και βράζουμε μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να σωθούν τα υγρά.

10) Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό, μέχρι να γίνει το μακαρονάκι και να μείνει με το λάδι του.

11) Δοκιμάζουμε το φαγητό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι ή όποιο άλλο καρύκευμα θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

ΠΗΓΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Μαγειρική του Αγίου Όρους Μοναχού Επιφανίου Μυλοποταμινού» ΔΕΙΤΕ: >> ΕΔΩ

simeiakairwn

Αφήστε μια απάντηση