Όλα για το Ρόδι: το γλυκόξινο ρουμπίνι

Ρόδια γλυκά σαν αμαρτία.

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία, αρκεί να ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσετε.

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Βουδισμού.

Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα.

Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν.

Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη.

Καθάρισμα ροδιού: Πως καθαρίζουμε το ρόδι;

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Αρχικά βάλτε γάντια γιατί το ρόδι βάφει το δέρμα και τα νύχια. Επίσης προσέξτε τα ρούχα γιατί βάφει και τα ρούχα. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε την φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και την χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στην συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στην μέση και με την παλάμη σας ακουμπισμένη επάνω στην κομμένη πλευρά του ροδιού στέκεστε πάνω από ένα μεγάλο μπολ και με το άλλο χέρι χτυπάτε με μία σκληρή κουτάλα, ή το κατάλληλο εργαλείο την φλούδα από το ρόδι. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν όλοι οι σπόροι του ροδιού στο μπολ κάτω από το χέρι σας. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται πάνω από ένα μεγάλο και βαθύ μπολ για να μην πιτσιλιστείτε με χυμό ρόδι στα χέρια και στα ρούχα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα το ρόδι.

Ένα ρόδι την ημέρα.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ) σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­

Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους.

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.

Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό.


Μαρμελάδα ρόδι

Όσο είναι ο χυμός, τόση πρέπει να είναι και η ζάχαρη. Ταιριάζει τέλεια σε ψωμί για πρωινό ή σε κέικ, την σερβίρουμε με πιατέλα τυριών ή πλάι σε ψητό κρέας και πουλερικό. Είναι ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά
4 φλιτζάνια φρέσκο χυμό από ρόδι.
Τα σπόρια από 1 ρόδι.
4 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή.
Χυμό από 1 λεμόνι.
1 ξυλάκι κανέλα Κευλάνης.
5-6 φύλλα αρμπαρόριζα.

Εκτέλεση: Σ’ ένα κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό ροδιού με την καστανή ζάχαρη για μισή περίπου ώρα. Προσθέτουμε τα σπόρια, το χυμό λεμονιού, το στικ κανέλας και τα φύλλα αρμπαρόριζας. Βράζουμε για άλλη μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώρα. Περιοδικά ξαφρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι αγγίζοντας απαλά την επιφάνεια του μείγματος. Την αφήνουμε να κρυώσει. Αποστειρώσουμε ένα βάζο και μεταφέρουμε την μαρμελάδα μας, αφαιρώντας το ξυλάκι κανέλας και την αρμπαρόριζα. Την φυλάμε στο ψυγείο όταν την ανοίξουμε.

Γλυκό κουταλιού ρόδι

Υλικά:
200γρ σποράκια από ρόδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι νερό
Χυμό από ½ λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλας Κεϊλάνης.
1-2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα.

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους από το ρόδι, την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, την αρμπαρόριζα και το λεμόνι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το σιρόπι. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και αφού κρυώσει, φυλάσσουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Σοκολάτα με Ρόδι και Ginger

Όλα τα τρόφιμα έχουν ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες και καλούμαστε να επωφεληθούμε από αυτές, εισάγοντάς τα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Δεν υπάρχει καλή και κακή τροφή και όλα βρίσκονται υπό το δικό μας έλεγχο για τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει την δική της θέση. Απολαύστε την σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την… πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.

Υλικά:
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο) κομμένη σε μικρά κομμάτια.
τους σπόρους από 1 ρόδι.
40 γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο.
Αλάτι χοντρό 1/4 κ.γ.

Πώς λιώνουμε την σοκολάτα, το σωστό μπεν μαρί σε 5 βήματα: Τοποθετούμε την σοκολάτα σπασμένη σε ομοιόμορφα κυβάκια μέσα σε μεταλλικό μπολ. Βάζουμε νερό σε κατσαρολάκι (το πολύ μέχρι την μέση) και εφαρμόζουμε το μπολ στο χείλος του. Ζεσταίνουμε το νερό σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Θέλουμε η σοκολάτα μας να λιώσει με τον ατμό. Προσοχή! Το νερό του βρασμού (ακόμη και μια σταγόνα που θα πέσει μέσα) αλλάζει την σύσταση της σοκολάτας, την κάνει σκληρή και καταστρέφει το άρωμά της. Ανακατεύουμε την σοκολάτα διαρκώς όσο λιώνει χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα.

Η λευκή σοκολάτα και η γάλακτος θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο λιώσιμο, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει «θρόμβωση» του γάλακτος και να τις καταστρέψει. Αν λιώσουμε την κουβερτούρα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, διαχωρίζεται το βούτυρο από το κακάο και γίνεται θαμπή κι ανομοιογενής. Η σοκολάτα λιώνει ωραιότατα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Την βάζουμε σε ειδικό μπολ για τον φούρνο κομμένη σε μικρά κομματάκια, την σκεπάζουμε, ρυθμίζουμε τον φούρνο στην χαμηλή θερμοκρασία και τον θέτουμε σε λειτουργία για 1-2 λεπτά.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα μικρό ταψάκι ή πυρέξ. Προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα την μισή ποσότητα σπόρων ροδιού, το τζίντζερ και το αλάτι. Απλώνουμε το μίγμα της σοκολάτας στην λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ρόδι πιέζοντας το να βουτήξει λίγο στην σοκολάτα. Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς η σοκολάτα (περίπου μισή ώρα). Όταν η σοκολάτα μας έχει γίνει μια σκληρή μπάρα, την βγάζουμε από το ψυγείο, την σπάμε σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκή σοκολάτα.

Μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι

Το μωσαϊκό αναβαθμίζεται! Από παιδικό γλυκό γίνεται γκουρμέ συνοδευτικό για τσάι ή καφέ. Πώς; Αν βάλουμε στο μείγμα χαλβά και γεμίσουμε τον κορμό με κάστανα και ρόδια.

Υλικά
250 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο.
400 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια.
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ, σπασμένα σε μικρά, άνισα κομμάτια.
200 γρ. χαλβάς βανίλια, θρυμματισμένος.
8 κάστανα, καθαρισμένα και θρυμματισμένα.
τα σποράκια από 1 ρόδι, καθαρισμένο ή όσο σας αρέσει.

Εκτέλεση: Για το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι, βάζουμε την μαργαρίνη ή το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να γίνεται ρευστό, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Μόλις έχουμε ένα μείγμα λείο και γυαλιστερό, αποσύρουμε από την φωτιά.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπισκότα. Προσθέτουμε τον χαλβά και το μείγμα κουβερτούρας. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν καλά τα μπισκότα.

Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μήκους περίπου 50 εκ. και από πάνω ένα μεγαλύτερο κομμάτι διαφανούς μεμβράνης. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην μεμβράνη και με την ράχη ενός κουταλιού το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια έτσι ώστε να έχει μήκος 40-45 εκ. και πλάτος 15-20 εκ. Στο κέντρο και κατά μήκος ρίχνουμε τα κάστανα και τα σπόρια του ροδιού. Σηκώνουμε την μία μακριά πλευρά της μεμβράνης και την φέρνουμε προς την άλλη ώστε τα υλικά να διπλώσουν και να σχηματιστεί ένα ρολό. Επαναλαμβάνουμε και σφίγγουμε με τα δάχτυλά μας κατά μήκος του γλυκού για να σταθεροποιήσουμε τον κορμό.

Ύστερα τυλίγουμε σφιχτά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε από την κατάψυξη και το βάζουμε στην συντήρηση για 1 ώρα ακόμη. Για να σερβίρουμε το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την μεμβράνη και κόβουμε κομμάτια πάχους 2,5 εκ. Διατηρούμε το μωσαϊκό με χαλβά βανίλιας, κάστανο και ρόδι στο ψυγείο.

Πανακότα με σως ροδιού

Υλικά για 4 μερίδες

Για την κρέμα πανακότα
600 γρ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
60 γρ. καστανή ζάχαρη
10 γρ. φύλλα βιολογικής ζελατίνας

Σως ροδιού
300 γρ. χυμό ρόδι
300 γρ. καστανή ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
1 ρόδι καθαρισμένο
λίγα φύλλα δυόσμου φρέσκου

Εκτέλεση: Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό έως ότου μαλακώσουν. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας με την ζάχαρη και την τοποθετούμε στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, ελαφρώς στυμμένα. Ανακατεύουμε να λιώσουν και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αδειάζουμε σε ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα (περίπου 4 ώρες)

Σως ροδιού: Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τον χυμό ροδιού και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 8 λεπτά αφού πάρει βράσει. Δοκιμάζουμε το σιρόπι και λίγα λεπτά πριν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ελάχιστο κορν φλάουρ αν χρειαστεί. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Την βάζουμε είτε σε φόρμα, είτε σε ποτήρια.

Την σερβίρουμε την πανακότα με την σως και γαρνίρουμε με σποράκια ροδιού και φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

Εναλλακτικά: αντί να φτιάξουμε σως αγοράζουμε έτοιμο σιρόπι, ό,τι γεύση προτιμάμε, φράουλα, σοκολάτα κ.λπ. Επίσης, αντί για σως, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας. Το γλυκό είναι καλύτερα να φαγωθεί την ίδια μέρα.

Λικέρ Ροδιού

Υλικά
2 ποτήρια ρόδι, ξινό, το εσωτερικό μέρος
2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια τσίπουρο καλής ποιότητας.
1 στικ κανέλα Κεϊλάνης

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα ρόδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη,το τσίπουρο και την κανέλα. Βράζουμε ακριβώς 2 λεπτά, για να πετύχουμε το όμορφο κόκκινο χρώμα αλλιώς θα σκουρήνει. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας κι αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα για 24 ώρες σκεπασμένη με το καπάκι της. Την άλλη μέρα σουρώνουμε και μοιράζουμε το λικέρ μας σε όμορφα μπουκάλια. Σας προτείνουμε να φτιάξετε το λικέρ με τσίπουρο κι όχι με κονιάκ, για να διατηρηθεί το ωραίο ροδί χρώμα του καρπού. Όμως, το τσίπουρο είναι πιο δυνατό. Αποφασίζετε τι σας αρέσει.

Εναλλακτικά: Καθαρίζουμε πρώτα τα ρόδια. Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το κονιάκ, το τσίπουρο και την ζάχαρη, καθώς και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για 20-25 ημέρες σε ζεστό μέρος, ανακινώντας τακτικά το γυάλινο δοχείο για να λιώσει η ζάχαρη. Το σουρώνουμε σε διπλό τουλπάνι και το μοιράζουμε σε όμορφα μπουκάλια του λικέρ. Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε ακόμα περισσότερο προσθέτουμε στο λικέρ ρόδι 2 κ.σ. γρεναδίνη για να αποκτήσει βαθύ ρόδινο χρώμα.

Μπάλα τυριού με ρόδια και πιπέρια

Υλικά
400 γραμ. τυρί κρέμα
300 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
200 γραμ. ροκφόρ ή ξυνομυζήθρα (ή όποιο άλλο έντονο μαλακό τυρί )
100 γραμ. πολύχρωμα πιπέρια σε κόκκους
1 κ.σ. βούτυρο
αποξηραμένα με μήλο, κράνμπερι
τα σπόρια από 1 ρόδι
κρακεράκια για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση: Αφήνουμε όλα τα τυριά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ και αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κράνμπερι καθώς και τα πιπέρια ολόκληρα.
Ρίχνουμε το λιωμένο ζεστό βούτυρο κι ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Σε στρογγυλό μπολ απλώνουμε βρεγμένο κομμάτι τουλπάνι. Αδειάζουμε το μείγμα τυριού. Κλείνουμε το τουλπάνι δένοντας το. Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο το μείγμα για 2-3 ώρες. Βγάζουμε το τουλπάνι και φορμάρουμε την μπάλα τυριού με τα χέρια σε στρογγυλό σχήμα. Την κυλάμε σε σπόρους ροδιού να ντυθεί ολόγυρα. Την βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής ντυμένο με πράσινα φύλλα σαλάτας. Σερβίρουμε με κρακεράκια. Γαρνίρουμε σαλάτες και μπρουσκέτες.

Σαλάτα με ρόδια

Υλικά
Φύλλα ρόκας και βαλεριάνας
λίγο ραντίτσιο
φέτες ξερού κρεμμυδιού
έντονο τυρί σε κύβους, (ροκφόρ, παρμεζάνα, χαλούμι πικάντικο)
χυμό από ένα πορτοκάλι γλυκό
αγουρέλαιο
τα σπόρια από ένα ρόδι
φέτες πολύ λεπτές από ένα αρωματικό μήλο ή από ένα αχλάδι
λίγα κουκουνάρια
λίγα καρύδια
ανθό αλατιού
πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε τον χυμό πορτοκαλιού με το αγουρέλαιο και περιχύνουμε την σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Την αφήνουμε στο ψυγείο λίγη ώρα πριν σερβίρουμε.

Σαλάτα ροδιού

Υλικά
Τα σπόρια από δυο ή τρία ρόδια ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων. Ένα μεγάλο ρόδι δίνει τέσσερις μερίδες.
λίγα κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια.

Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα ρόδια. Τοποθετούμε σε ένα μπολ. Βάλτε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα ξεχωριστό μπολ και καλύψτε με αρκετό νερό για να καλυφθούν. Αφήστε τα να καθίσουν στο νερό τουλάχιστον μία ώρα.
Φτιάχτε το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση για 3 λεπτά. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το νερό της πορτοκαλιάς, ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει το σιρόπι, το ρίχνουμε πάνω στα ρόδια. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς (τους ξεφλουδίζουμε για να γίνουν πιο ελκυστικοί) και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

Φρέσκος χυμός ροδιού.

Ο χυμός ροδιού βγαίνει από το στύψιμο φρέσκων ροδιών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδιών που κάνουν για χυμό. Ο ιδανικός χυμός γίνεται στύβοντας το ρόδι μαζί με τα κουκούτσια και την ψίχα, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού. Για να πάρεις τον χυμό από ρόδι το κόβεις οριζόντια και το στύβεις στον στίφτη, όπως τα πορτοκάλια. Εναλλακτικά το βάζεις καθαρισμένο από την εξωτερική φλούδα και τις μεμβράνες στον αποχυμωτή.

Μία από τις τελευταίες μόδες στους χυμούς, είναι να τους κάνουμε όσο πιο… πράσινους γίνεται. Και όμως, ένας χυμός δεν χρειάζεται να είναι πράσινος για να μας προσφέρει τεράστια οφέλη. Και επειδή είναι η εποχή του χρόνου που θα υπάρχει τουλάχιστον ένα ρόδι σε κάθε σπίτι, θα ρίξουμε μια ματιά στα πολλά (και εννοούμε πολλά) οφέλη που έχει ο χυμός αυτού του φρούτου για τον οργανισμό μας.

Αντιοξειδωτικά: Το έντονο κόκκινο χρώμα του ροδιού προέρχεται από τις πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ο χυμός, μάλιστα, του ροδιού, περιέχει πιο υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σχέση με τους περισσότερους άλλους χυμούς φρούτων.

Βιταμίνη C: Ο χυμός ενός ροδιού περιέχει το 40% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C. Προτιμήστε φρέσκο χυμό, ή φτιάξτε τον μόνοι σας για να προσλάβετε όσο περισσότερη γίνεται. Πέρα από τις βιταμίνες E και C, ο χυμός του ροδιού είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ, φολικού οξέος και καλίου.

Καλύτερη πέψη: Ο χυμός του ροδιού μπορεί να ελαττώσει τις φλεγμονές στο έντερο και να βελτιώσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Κρον, ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσους των εντέρων. Δεν υπάρχουν ακόμα ομόφωνα συμπεράσματα στο κατά πόσο ο χυμός βοηθά με την διάρροια ή αν την κάνει χειρότερη, αλλά οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να μην τον καταναλώνουμε μέχρι να σταματήσει.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών, ο χυμός του ροδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση, σε όλο το σώμα, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες.

Σεξουαλικές επιδόσεις και γονιμότητα: Τα αντιοξειδωτικά του χυμού καταπολεμούν, όπως είπαμε, το οξειδωτικό στρες, και συνεπώς μπορεί να βοηθούν στην γονιμότητα. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το σπέρμα και να μειώσει την γονιμότητα στις γυναίκες. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες.

Καλύτερες επιδόσεις και στην γυμναστική; Ο χυμός μπορεί να βοηθά στο να ελαττώσουμε τους πόνους μετά την γυμναστική και να ανακτούμε πιο γρήγορα τις δυνάμεις μας.

Καλή και γλυκιά απόλαυση, γλυκόξινη σαν τα ρόδια.

***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2012

Αφήστε μια απάντηση