Αρωματικές & Βουτυράτες Βασιλόπιτες

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες παραμονές της Πρωτοχρονιάς κόβεται και μοιράζεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση έχει τις ρίζες της στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν την γλυκειά βασιλόπιτα, την λεγόμενη «πολίτικη» ή «σμυρνέικη» βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, παρασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Έτσι συναντάται στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία.

Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι παρασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στην δυτική Μακεδονία συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ. Συχνά γράφεται πάνω στην βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους.

Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί ή νόμισμα, που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους, συνήθως μετά από φαγοπότι. Γράφεται πάνω στην βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων με σοκολάτα ή με ζάχαρη.

Έτσι λίγο πριν πάει 24:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα την ώρα που κοντεύει να γίνει η αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετρώντας αντίστροφα από το δέκα μέχρι το ένα και αμέσως μετά ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέος έτος με το υπερθέαμα πυροτεχνημάτων στον ουρανό. Ξεκινάει το κόψιμο της βασιλόπιτας μαζί με το άνοιγμα λευκού οίνου, σαμπάνιας με γλυκιά ή ημίγλυκη γεύση. Μετά αρχίζει το γλέντι με τραγούδια και χορούς. (Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς). Το κόψιμο της βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του “Δωδεκαήμερου” των εορτών. Υπουργεία, υπηρεσίες, σχολεία γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο.

Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» και των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων» που παρέλαβαν οι Φράγκοι και το αντέγραψαν οι χριστιανοί.

Ας το παραδεχτούμε: μας αρέσει πολύ η ευωδιά της βασιλόπιτας που ψήνεται το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, όσο εμείς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε άλλη μία νέα, ελπιδοφόρα χρονιά. Προτιμάτε πολίτικη τσουρεκάτη που κάνει το σπίτι να μοσχοβολά βούτυρο, μαστίχα και μαχλέπι; Ή είστε φαν της σμυρναίικης με τα μπαχαρικά της και την υφή σαν κέικ; Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες και κλασικές βασιλόπιτες που μάθαμε από παιδιά να κόβονται στα σπίτια μας. Μαζί τους και αλμυρές, κρεατόπιτες κυρίως, που συνηθίζονται σε πολλά μέρη, όπως στην Βόρεια Ελλάδα.

Επειδή όμως οι γιορτές είναι πάντα μια ωραία αφορμή για δοκιμές πάνω σε νέες γεύσεις, σας έχουμε μερικές απίθανες ιδέες για βασιλόπιτα που ξεφεύγουν από την κλασική γραμμή και αφήνουν χώρο για την δημιουργικότητα και την φαντασία σας. Τόσα εξαίσια εποχικά υλικά χαρίζει η φύση το χειμώνα! Γιατί να μην πάρουν την θέση τους στην γιορτινή βασιλόπιτα; Ποιος δεν θα λατρέψει τον συνδυασμό από σοκολάτα με φουντούκια ή με αμύγδαλα; Ποιος δεν θα λαχταρήσει δεύτερο κομμάτι από μια βασιλόπιτα με ρούμι και λαχταριστά αποξηραμένα φρούτα; Ποιος δεν θα εντυπωσιαστεί με την βασιλόπιτα με μανταρίνι, κάστανα και μέλι; Ή με την ιδιαίτερη νοστιμάδα του ελαιολάδου με καρύδια και σταφίδες;

Οι βασιλόπιτές μας είναι γεμάτες απίθανους γευστικούς συνδυασμούς και μπουκέτα συναρπαστικών αρωμάτων και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα αρκεστείτε να τις ετοιμάσετε μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά όλο το χειμώνα, ως υπέροχο κέρασμα για τον καφέ, το τσάι ή το χυμό, θα είναι το κέικ που θα πάρετε μαζί σας στην δουλειά για τις απογευματινές λαχτάρες σας για γλυκό, θα βρουν την θέση τους στα χειμωνιάτικα κυριακάτικα brunches και θα γίνουν αγαπημένο γλυκό κολατσιό για τα παιδιά.

Όλα τα μυστικά γι’ αρωματικές, βουτυράτες βασιλόπιτες

Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξουμε μια πραγματικά πετυχημένη βασιλόπιτα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν και είναι απλή. Είτε τσουρέκι, είτε κέικ το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέλειο, αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα υλικά ώστε να είναι πάντα φρέσκα, ξεκινώντας από το αγνό βούτυρο που είναι φτιαγμένο από 100% φυσικό αγελαδινό γάλα και κάνει το γλυκό αφράτο, ανάλαφρο, αέρινο και αρωματικό. Εκλεκτά υλικά και δοκιμασμένες συνταγές είναι τα βασικά που χρειαζόμαστε, όμως οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά (όπως πάντα) σε κάθε παρασκευή.

Για να αφρατέψουν και να φουσκώσουν σωστά: Όταν η βασιλόπιτα είναι κέικ το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε πάρα-πάρα πολύ καλά, για τουλάχιστον 10 λεπτά στο μίξερ, το βούτυρο με την ζάχαρη ρίχνοντας σταδιακά τα αβγά ώστε να αφρατέψουν όλα μαζί στο τέλος. Ύστερα προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά (στερεά και υγρά, εναλλάξ) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν φτιάξουμε τσουρέκι όλο το νόημα βρίσκεται όχι μόνο στο ανακάτεμα των υλικών αλλά κυρίως στην ξεκούραση της ζύμης η οποία πρέπει να μείνει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για να ψηθούν τέλεια: Το σωστό ψήσιμο είναι το α και το ω στην βασιλόπιτα -και σε όλα τα κέικ/τσουρέκια. Πρώτα προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο. Ύστερα φροντίζουμε να μην ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος, σίγουρα όχι πριν τα πρώτα 20 λεπτά, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία, διακοπεί το ψήσιμο και «καθίσει» η βασιλόπιτα.

Για να μην κολλήσουν ή σπάσουν στο ξεφορμάρισμα: Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η βασιλόπιτα να κολλήσει στον πάτο ή στα τοιχώματα της φόρμας. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά την φόρμα πριν ρίξουμε μέσα την ζύμη ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης. Εναλλακτικά, μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα.

Πως καταλαβαίνουμε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί. Η αλήθεια είναι ότι αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε βασιλόπιτα/τσουρέκι δεν έχουμε και πολλούς τρόπους να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε πέρα από το να τηρήσουμε τον χρόνο ψησίματος που μας δίνει η συνταγή και να τσεκάρουμε το χρώμα του. Αν όμως προτιμήσουμε να ετοιμάσουμε βασιλόπιτα-κέικ, το κόλπο με το μαχαίρι είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να τσεκάρουμε το ψήσιμο. Βυθίζουμε λοιπόν στο κέντρο του κέικ την λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αν έχει υπολείμματα ζύμης τότε το αφήνουμε να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμα και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο.

Βασιλόπιτα κέικ με γεύση τσουρέκι(!) Κι όμως γίνεται! Αν βαριέστε την χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία της παρασκευής τσουρεκιού αλλά σας αρέσει η γεύση του μπορείτε να συνδυάσετε τα δύο είδη βασιλόπιτας σε ένα. Φτιάξτε ένα κλασικό κέικ με βούτυρο, ζάχαρη, αβγά γάλα και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και αρωματίστε το με ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και μαστίχα. Δοκιμάστε το και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας εκπλήξει.

Βουτυράτη βασιλόπιτα με μαρέγκα

Με σώμα, χάρη στο βούτυρο αλλά και αφράτη, χάρη στην μαρέγκα, είναι η πιο κομψή και μυρωδάτη βασιλόπιτα των γιορτών. Η αγαπημένη μας!

Υλικά:
Κομάτια 14-16

350 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομματάκια + λίγο, για το ταψί.
350 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γρ. μπράντι ή κονιάκ καλής ποιότητας
100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού.

Εκτέλεση:
Για την βουτυράτη βασιλόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και xωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε το βούτυρο, με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε την ζάχαρη και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε σταδιακά το μπέικιν πάουντερ το αλεύρι το ποτό και τον χυμό, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Χτυπάμε τα ασπράδια, με αυγοδάρτη ή στο μίξερ με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, αδειάζουμε την μαρέγκα στο μείγμα κι ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε, μέσα στην βασιλόπιτα, το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. αδειάζουμε την ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την σπάτουλα. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Η πίτα είναι ψημένη αν, όταν την τρυπήσουμε στο κέντρο της με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι, αυτό βγει στεγνό. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη λίγο. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο στην διάρκεια του ψησίματος. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πάνω σε σχάρα. Μετά την πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Βασιλόπιτα με μαχλέπι, καρύδια & αποξηραμένα φρούτα.

Και όχι μόνο! Είναι γεμάτη ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς, πληθωρική, γιορτινή, εξόχως μυρωδάτη!

Υλικά:
Τεμάχια: για ταψί 32 εκ.
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
450 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κάψουλες βανιλίνης
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
100 γρ. ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
120 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροθρυμματισμένο με μαχαίρι
150 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε μικρά κομμάτια
ζάχαρη άχνη ή λευκά αμύγδαλα ή σοκολάτα για την διακόσμηση

Εκτέλεση:
Για την βασιλόπιτα με μαχλέπι, καρύδια και αποξηραμένα φρούτα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, το φιστίκι, την σοκολάτα και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν και την βανίλια. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 6-7 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι, το μαχλέπι, το γιαούρτι και τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα ξύσματα και το μείγμα ξερών φρούτων.

Ιδανικά να πάρουμε σπόρους μαχλέπι και να το κάνουμε σκόνη στο ειδικό μηχάνημα για σπόρους, ώστε να έχουμε όλο τους το άρωμα ζωντανό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρώς, αδειάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά ή μέχρι να γίνει η βασιλόπιτα και μέσα. Για να δούμε αν έχει γίνει, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και, αν βγει καθαρό, η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Διακοσμούμε την επιφάνεια, της βασιλόπιτας με μαχλέπι και καρύδια, με ζάχαρη άχνη ή αμύγδαλα ή σοκολάτα ή γλάσο.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε, μέσα στην βασιλόπιτα, το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

Πολίτικη βασιλόπιτα /Τσουρέκι με μαστίχα

Στην Πόλη, την «καλή βραδιά», όπως ονόμαζαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα δέσποζε στο γιορτινό τραπέζι. Την στόλιζαν με 12 κεράκια -ένα για κάθε μήνα του καινούριου χρόνου-, τα οποία άναβαν τα μεσάνυχτα, μέχρι ο οικοδεσπότης να κόψει όλα τα κομμάτια, να τα μοιράσει και να αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς! Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Η επιτυχία της εξαρτάται από την θερμοκρασία των υλικών κατά το πλάσιμο, και την ποιότητα του βουτύρου, που προστίθεται στο τέλος του ζυμώματος. Μια σπιτική συνταγή για πολίτικη βασιλόπιτα με βούτυρο γάλακτος και μαστίχα. Απλή και συνάμα ιδιαίτερη.

Υλικά:
Κομμάτια: 14 – 16
60 γρ. μαγιά νωπή
1½ κούπα γάλα χλιαρό
1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια + λίγο, για το ταψί
250 γρ. βούτυρο γάλακτος (το αιγοπρόβειο σε βαζάκι), σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο, για το ταψί
1½ κούπα ζάχαρη
5 αυγά μεγάλα φρέσκα
1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
1 κρόκος, για άλειμμα
3 κουτ. σούπας νερό, για άλειμμα
30 αμύγδαλα λευκά, ανάλατα, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:
Για την πολίτικη βασιλόπιτα/τσουρέκι, βάζουμε την μαγιά σε ένα μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 20 λεπτά.

Βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα 5 αυγά. Χτυπάμε για 6-8 λεπτά μέχρι το μείγμα της βασιλόπιτας να αφρατέψει. Στο μεταξύ, τρίβουμε το πορτοκάλι στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Μόλις φουσκώσει η μαγιά, την ρίχνουμε στο μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα σε σκόνη.

Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τον κρόκο με το νερό για το άλειμμα. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα ταψί 34 εκ. και αλευρώνουμε.

Αδειάζουμε τη ζύμη της βασιλόπιτας στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αλείφουμε την επιφάνειά της με τον διαλυμένο κρόκο, σκορπίζουμε τα κομμένα αμύγδαλα.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την βασιλόπιτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον αέρα. Ψήνουμε την πολίτικη βασιλόπιτα για 1 ώρα.

Βασιλόπιτα με σοκολάτα, γλάσο σοκολάτας και άχνη

Μεστή γεύση σοκολάτας για τους λάτρεις της.

Υλικά:
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
350 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
6 μεγάλα αυγά
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
200 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα με 70% κακάο
100 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο
50 γρ. αλεσμένο φουντούκι
10 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
10 χουρμάδες ψιλοκομμένους
6 κ.σ. λικέρ αμαρέτο
λίγο βούτυρο για το ταψί
ζάχαρη άχνη για το τελείωμα

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ταψί 35 εκατοστών, και στρώνουμε λαδόκολλα στην βάση για εύκολο ξεφορμάρισμα. Ζεσταίνουμε το αμαρέτο, και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα μας. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, να μαλακώσουν τα φρούτα και να κρυώσει το λικέρ. Λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder σε ένα μπολ.

Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, να αφρατέψουν. Το μίγμα μας πρέπει να γίνει κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Θέλει 5 λεπτά συνεχές χτύπημα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (να τα πίνει το μίγμα), και στην συνέχεια, προσθέτουμε τις βανίλιες. Όση περισσότερη ώρα χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ, τόσο χάνεται η μυρωδιά του αυγού από το γλυκό.

Προσθέτουμε την λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, τα φρούτα με το λικέρ, το αμύγδαλο, το φουντούκι και το αλάτι. Τέλος απαλά, ενσωματώνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder. Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 55 λεπτά περίπου.

Αφού ψηθεί, την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε την βασιλόπιτα και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, την βάζουμε σε πιατέλα και αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με λαχταριστό γλάσο σοκολάτας. Μην ξεχάσετε το φλουρί!

Γλάσο σοκολάτας

Υλικά:
180 γρ. σοκολάτα (70% κακάο) ψιλοκομμένη
80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:
Για το γλάσο θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στην φωτιά. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε την σοκολάτα, το μαλακό βούτυρο και το μέλι. Τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε το γλάσο τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα. Αποσύρουμε το γλάσο από την φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο σαν μετάξι.

Το γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό είναι ρευστό. Σε αυτή τη μορφή είναι ιδανικό για να περιχύσεις όποιο γλυκό θέλεις να ντύσεις με γλάσο.  Όταν αρχίσει να κρυώνει, σφίγγει ελαφρά. Όταν κρυώσει τελείως σταθεροποιείται αλλά και πάλι η υφή του είναι μαλακή. Με κουτάλι περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας, πάντα ξεκινώντας από το κέντρο του γλυκού που φτιάχνουμε και το απλώνουμε.

Βασιλόπιτα με λευκό γλάσο

Πανεύκολη και γρήγορη, ό,τι πρέπει για τους αρχάριους, ένα νοστιμότατο κέικ, αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Υλικά
Κομμάτια: 10-12
200 γρ. βούτυρο + επιπλέον, για την φόρμα
400 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 κουτ. σούπας κοφτή σόδα μαγειρική
500 γρ. χυμός πορτοκαλιού
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για την φόρμα
100 γρ. κακάο
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, ζεστό

Γλάσο Λευκό
4 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας γλυκόζη
2-4 κουτ. σούπας νερό
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
πολύχρωμα καραμελάκια της αρεσκείας μας

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στην συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματώνεται το καθένα προτού ρίξουμε το επόμενο. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (μέσα στην κάδο γιατί φουσκώνει) και τον ρίχνουμε εναλλάξ με το αλεύρι στο μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Διαλύουμε το κακάο στο ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο ένα μέρος του μείγματος. Ανακατεύουμε να γίνει σοκολατένιο.

Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μεσαία μεγέθους στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι. Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος εναλλάξ κουταλιές από μαύρη και λευκή ζύμη ώστε να γίνει η βασιλόπιτά μας μαρμπρέ. Την ψήνουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο: Χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, όλα τα υλικά μαζί. Μόλις ομογενοποιηθούν, καλύπτουμε την βασιλόπιτά μας. Διακοσμούμε με πολύχρωμα καραμελάκια της αρεσκείας μας ή με κλαράκια από φρέσκο δεντρολίβανο και κόκκινα φρούτα.

Βασιλόπιτα με καραμελωμένα καρύδια, ξερά φρούτα και μπαχαρικά

Μία γλυκιά και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με υφή κέικ, για να ξεκινήσει ο νέος χρόνος με τον καλύτερο τρόπο. Ένας τυχερός θα βρει το φλουρί και ένας ακόμη πιο τυχερός θα προλάβει και δεύτερο κομμάτι.

Υλικά:
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
400γρ. ζάχαρη καστανή
7 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
1 φλιτζάνι καρύδια + έξτρα για το γαρνίρισμα
½ φλιτζάνι κόντιτα (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι κράνμπερυ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι καφέ λικέρ βύσσινο

Για το γλάσο
1 ασπράδι αβγού
300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού γλυκόζη

Εκτέλεση:
Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε με τα καρύδια, τις σταφίδες, τα κράνμπερυ και τα κόντιτα.

Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ την μαργαρίνη και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ βύσσινο. Σταματάτε την λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Μην ξεχάσετε το φλουρί.

Βάζετε το μίγμα στην φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε την πίτα για 1½ ώρα περίπου στους 175 βαθμούς. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε την ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτετε σταδιακά την μισή ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και την γλυκόζη κι ανακατεύετε, προσθέτοντας σε δόσεις όση από την υπόλοιπη ζάχαρη χρειαστεί, μέχρι το μίγμα σας να γίνει ένα κατάλευκο, λείο και σφιχτό γλάσο. Καλύπτετε το μπολ του γλάσου με υγρή πετσέτα και αφήνετε να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα, ώστε ο αέρας που έχει κρατήσει (φουσκάλες) να ανέβει στην επιφάνεια και να διαλυθεί. Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε την πίτα. Καλύπτετε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμείτε με καραμελωμένα κομμένα καρύδια και σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.

Ναι φυσικά και υπάρχουν μυστικά για την τέλεια βασιλόπιτα.

Μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής: Να ξεγελαστείτε από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις την βγάλετε να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της. Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει στην επιφάνεια της.

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζυγίστε σωστά και μ’ ακρίβεια τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.

Χτυπήστε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και την ζάχαρη.

Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι, απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.

Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.

Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ζύμη από την αρωματική μηλόπιτα όπως κάνω πάντα σαν δεύτερη επιλογή και γίνεται ανάρπαστη!

Καλή κι Ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά.

***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2018-2023

.https://terrapapers.com/aromatikes-voutyrates-vasilopites/

Αφήστε μια απάντηση