Χοιρινό με κυδώνια, δαμάσκηνα, κάστανα και πουρέ

Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς. Ανήκει στο γένος Prunus (προύμνος ή προύνος), μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Έχει σχήμα ωοειδές ή ελλειψοειδές και χρώμα βαθύ μπλε ή μοβ όταν ωριμάσει. Τρώγεται νωπό ως φρούτο, ή αποξηραμένο χωρίς να αλλοιωθούν τα θρεπτικά του συστατικά. Γίνεται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική. Οι καρποί που προορίζονται για ξήρανση μαζεύονται όταν είναι ώριμοι. Στην συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους με θερμοκρασία 65-90 βαθμούς Κελσίου.

Το δαμάσκηνο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο. Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Ακολουθούν η Ρουμανία, οι Η.Π.Α και η Σερβία. Στην Ελλάδα η οργανωμένη καλλιέργεια είναι περιορισμένη και γίνεται κυρίως στο βορειότερο τμήμα της χώρας: στην Θεσσαλία και την Μακεδονία. Το δαμάσκηνο είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Σκοπέλου.

Η κυδωνιά αυτοφύεται σε όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, κυδωνόπαστας και κομπόστας (από τον καρπό της), ενώ το ξύλο της είναι ανθεκτικό και δεν σαπίζει. Ως αποτέλεσμα, το ξύλο της κυδωνιάς χρησιμοποιείται στην τορνευτική και στη λεπτοξυλουργική. Από τα φύλλα του δέντρου παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες.

Το φρούτο ήταν γνωστό στους Ακκάδιους, οι οποίοι το έλεγαν supurgillu safarjal = κυδώνια (πληθυντικός). Το σημερινό όνομα προήλθε από το quoyn (14ος αιώνας), μέσω της αρχαίας γαλλικής λέξης cooin από το λατινικό cotoneum malum / cydonium malum, που επίσης προήλθε από το κυδώνιον μήλον.

Στους Βίους Παραλλήλους του Πλουτάρχου, ο Σόλων λέγεται ότι θέσπισε διάταγμα με βάση το οποίο «η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί» Αναφέρεται επίσης ότι ο Πάρις προσέφερε στην Θεά Αφροδίτη ένα κυδώνι. Ο καρπός ήταν επίσης γνωστός στους Ρωμαίους και στους Βυζαντινούς.

Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στην ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος “μαρμελάδα” σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι». Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Τα κάστανα είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C. Μοιάζουν περισσότερο με φρούτα παρά με ξηρούς καρπούς. Έχουν έναν ακανθώδη φλοιό και ένα σκούρο καφέ κέλυφος. Τα κάστανα αποτελούν πολύτιμη πηγή τροφής για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα, αλεσμένα σε αλεύρι, ή ανακατεμένα σε γλυκά. Αναπτύσσονται σε δέντρα του γένους Castanea. Πολλά δέντρα αυτού του γένους μπορούν να ζήσουν για 500 χρόνια ή περισσότερο!

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάτι που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών. Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο σας δίνει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C. Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C, αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα αφυδατώσετε.

Ενώ πάντα σε ένα γιορτινό τραπέζι έχω πιάτα χορτοφαγικά, πάντοτε όμως έχω και μια κλασσική, παραδοσιακή συνταγή με κρέας. Γι’ αυτό άλλωστε το τραπέζι λέγεται και γιορτινό.

Χοιρινό με κυδώνια, δαμάσκηνα και κάστανα.

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό µπούτι ή σπάλα, ή ψαρονέφρι σε κύβους.
140 ml ε.π. ελαιόλαδο.
1 κρεµµύδι, σε κυβάκια.
1 καρότο, σε κυβάκια.
1 κλωνάρι σέλερι, σε κυβάκια.
1 πράσο, το άσπρο µέρος, σε κυβάκια.
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες.
1-2 φρέσκα φύλλα δάφνης.
λίγα φύλλα φασκόμηλου.
1 ξύλο κανέλας.
3 γαρίφαλα.
3 κόκκους µπαχάρι.
250 ml μαυροδάφνη.
3 κουτ. σούπας συµπυκνωµένο χυµό ντοµάτας.
100 γρ. βούτυρο.
2 κυδώνια χωρίς κουκούτσια, σε φέτες.
12 δαµάσκηνα ξερά. (ή 12 βερίκοκα ξερά)
15 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα.
1 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο.
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό.
ανθό αλατιού.
µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο.

Εκτέλεση:
Πρώτα ζεσταίνουμε την μαυροδάφνη σε μικρή κατσαρόλα και την αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε μέσα τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα αποξηραμένα φρούτα για 10 λεπτά στο ζεστό κρασί.

Σε έναν νταβά ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και θωρακίζουµε καλά το κρέας. Μόλις πάρει ωραίο χρώµα απ’ όλες τις πλευρές προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαραθούν και να καραµελώσουν.

Προσθέτουµε τα µπαχαρικά, τα αρωματικά και σβήνουµε µε την ζεστή μαυροδάφνη και τα αποξηραμένα φρούτα. Μόλις εξατµιστεί το αλκοόλ προσθέτουµε τον χυµό της ντοµάτας, λίγο νερό, αλατοπιπερώνουµε, κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε το φαγητό να σιγοβράσει και να µαλακώσει το κρέας για περίπου μία ώρα αν είναι σπάλα-μπούτι ή 15 λεπτά αν είναι ψαρονέφρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο επιπλέον βραστό νερό κατά το µαγείρεµα.

Ταυτόχρονα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουµε τις φέτες κυδωνιών στο βούτυρο, το µέλι και σβήνουµε µε το ξίδι. Μαγειρεύουµε για 3-4′ µέχρι να γλασαριστούν. Δοκιµάζουµε το κρέας και, όταν είναι σχεδόν έτοιµο, αραδιάζουµε τα φρούτα µέσα στον νταβά. Δίνουµε µια βράση, χαµηλώνουµε την φωτιά και αφήνουµε να µαγειρευτούν µαζί για 15′ µέχρι να µελώσει ωραία το φαγητό και να μείνει με το ζουμί του.

Μπορούμε να τελειώσουμε την συνταγή στον φούρνο, όταν ρίχνουμε τις φέτες κυδωνιού και μετά.

Με τον ίδιο τρόπο γίνονται τα πουλερικά, το κουνέλι, το κυνήγι, το αρνάκι-κατσικάκι και το μοσχάρι.

Το χοιρινό με κυδώνια, δαμάσκηνα και κάστανα συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας ή πατάτες βουτύρου.

Βουτυράτος Πουρές Πατάτας

Ο πιο γρήγορος γευστικός πουρές πατάτας που πάει με όλα. Μπορεί να είναι και η εύκολη συνταγή για το μεσημεριανό ή βραδινό τραπέζι που θα σας ξετρελάνει!

Υλικά:
1 kg πατάτες για πουρέ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
2 – 3 κ.σ. γάλα φρέσκο
Ανθό αλατιού κατά βούληση
Πράσινο πιπέρι κατά βούληση
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο σχοινόπρασο ή φρέσκο λεμονοθύμαρο.

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους (καρέ), τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο νερό και σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε τις πατάτες να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Μπορείτε να τις τσιμπήστε με πιρούνι για να σιγουρευτείτε.

Όσο βράζουμε τις πατάτες, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, την κρέμα να ζεσταθεί και ανακατεύουμε τα υλικά. Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να βράσουν οι πατάτες. Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Έπειτα τις σπάμε σε πουρέ με ένα πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να στεγνώσουν. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας βούτυρο-κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Ανάλογα με την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξετε, μπορείτε να έχετε κλασικό πουρέ, κόκκινο πουρέ από γλυκοπατάτα, ή μωβ από πατάτες Νέας Γης. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό μέχρι να έρθει η ώρα να τον σερβίρουμε, πασπαλισμένο με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή λεμονοθύμαρο. Επίσης, είναι ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για το κοκκινιστό φαγητό σας.

Το Α και το Ω σε μια συνταγή είναι η επιλογή της σωστής πρώτης ύλης. Δηλαδή, εδώ, η σωστή ποικιλία πατάτας. Αυτή είναι που θα δώσει τον τέλειο πουρέ. Αποφύγετε τις πατάτες για τηγάνισμα. Έχουν λιγότερο άμυλο, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν σωστά, να μην απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε (γάλα κρέμα, λιωμένο βούτυρο κ.λ.π.) και ως αποτέλεσμα η υφή τους να είναι μαστιχωτή κι ελαστική. Αντίθετα, οι πατάτες που είναι πλούσιες σε άμυλο πολτοποιούνται σωστά και απορροφούν τα υγρά που προσθέτουμε, δίνοντας στον πουρέ την τέλεια, αφράτη, αέρινη, βελούδινη υφή που πρέπει να έχει.

Πάντα στις πατάτες που βράζουμε πρέπει να βάζουμε κρύο νερό και όχι καυτό. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το κρύο νερό. Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αν βάλετε στις πατάτες καυτό νερό ή τις ρίξετε σε νερό που βράζει, τότε το εξωτερικό κομμάτι θα βράσει γρηγορότερα από την καρδιά της πατάτας, με αποτέλεσμα μέχρι να βράσει να μαλακώσει το κέντρο της πατάτας, ενώ το εξωτερικό τμήμα θα διαλυθεί και θα λιώσει. Γίνεται πολύ πιο νόστιμος ο πουρές αν προσθέτουμε το αλάτι όταν βράζουμε τις πατάτες και μετά, στο τέλος της πολτοποίησης, διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον. Ποτέ, ποτέ, δεν χρησιμοποιούμε μπλέντερ για να λιώσουμε τις πατάτες, αλλά μόνο γουδί ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ.

Πουρές Κάστανο

Υλικά:
1 kg κάστανα προβρασμένα
1 φλ. ζωμό κρέατος
1 φλ. γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε τον ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ για να πολτοποιηθεί. Γαρνίρουμε τον πουρέ κάστανο σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε όποιο μαγειρεμένο κρέας θέλουμε. Φτιάξτε τον πουρέ κάστανο, διατηρήστε τον ζεστό και τελευταία στιγμή περάστε τον στον μύλο λαχανικών, αλλιώς αλέστε τον.

Συνοδεύουμε το χοιρινό με δαμάσκηνα, κυδώνια και κάστανα, με τον βουτυράτο πουρέ, ή τον πουρέ από κάστανα, αρωματικό κόκκινο κρασί και φρυγανισμένο ζωντανό ψωμί,

Καλή, γιορτινή απόλαυση!

***
@Aliki Alisa / edwhellas.gr / 2010

terrapapers.com

Αφήστε μια απάντηση